1.3 Milyon Aday ÖSS'de Ter Döktü

Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) Türkiye'de tüm il ve bazı ilçe merkezleri ile KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da toplam 4 bin 602 binada, 70 bin 850 salonda gerçekleştirildi. Sınav, saat 09.30'da başladı ve 195 dakika sürdü.

Sınavda 207 bin 857 kişi (bina sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı, gözetmen, hizmetli, nakil kuryesi, denetmen) görev yaptı.

Adana'da Emniyet Müdürlüğü, sınav dolayısıyla telsizle tüm ekiplerden, okul çevrelerindeki inşaatlarda çalışmaların durdurulması ve seyyar satıcıların satış yapmasının engellenmesini istedi.

Ayrıca, ekiplere sınava geç kalan öğrencileri okullarına yetiştirmeleri konusunda da talimat verildi.

Sağlık Müdürlüğü 112 Acil Servis merkezi ise ekiplerini sınavın bitimine kadar olaylara müdahale sırasında sirenlerini kullanmamaları, yalnızca ışıklı ikazla yol istemeleri konusunda uyardı.

Kocaeli'de sınava giren engelliler için Kocaeli Üniversitesi Yabancı Diller Okulu'nda özel oda ayarlanarak, özel öğretmen görevlendirildi.

Şanlıurfa'da sınav dolayısıyla güvenlik tedbirleri artırıldı. Güvenlik güçleri, sınav süresince klakson çalan araç sürücülerini ve okulların çevresinde gürültü yapan vatandaşları uyardı.

Sınava Siverek'ten katılan Kafur Karabulut adlı meslek lisesi mezunu bir genç, arkasında ''ÖSS Mağduru'' yazılı Beşiktaş formasıyla çevredekilerin ilgi odağı oldu.

Sonuçlar

Sınav sonuçlarının temmuz ayının ortalarında açıklanması planlanıyor. Sınav değerlendirilirken, ÖSS-SÖZ-1, ÖSS-SAY-1, ÖSS-EA-1, ÖSS-DİL, ÖSS-SÖZ-2, ÖSS-SAY-2 ve ÖSS-EA-2 puanları hesaplanacak. Sınavda, ön lisans ve Açıköğretim programlarını tercih edebilmek için 145, lisans programlarını tercih edebilmek için de 165 baraj puanı aşmak gerekiyor.

Sınavın 120 soruluk ilk kısmını yanıtlayan, yani EA-1, Söz-1 ve Say-1 puanı olan adaylar, meslek yüksek okullarını (Sınavsız geçişten sonra boş kalan kontenjanlara yerleşebilmek için), açık öğretim ön lisans programlarını, Açık öğretim lisans programlarını (İngilizce Öğretmenliği hariç) ve özel yetenek sınavı sonuçlarına göre öğrenci alan lisans programlarını tercih edebilecek.

Bu puanlar, ayrıca mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarında ek puanla girilen yüksek öğretim programlarına (Mesleki eğitim fakültesi, teknik eğitim fakültesi, endüstriyel sanatlar eğitim fakültesi, ticaret ve turizm eğitimi fakültesi, ilahiyat fakültesi; eğitim fakültelerinin bilgisayar ve öğretim teknolojileri, okul öncesi, anaokulu, üstün zekalılar, zihin engelliler, görme özürlüler ve işitme engelliler öğretmenlikleri; sağlık yüksek okulu, turizm işletmeciliği ve otelcilik yüksek okulu, turizm ve otel işletmeciliği yüksek okulu, endüstriyel sanatlar yüksek okulu, sivil havacılık yüksek okulu, uygulamalı yabancı diller yüksek okulu, bankacılık ve sigortacılık yüksek okulu, uygulamalı bilimler yüksek okulu ve bu türdeki okullara) yerleşmek amacıyla kullanılacak.

Say-2, Söz-2 ve EA-2 puanları da mesleki ve teknik orta öğretim kurumlarından mezun olanların kendi alanlarındaki ek puanla girilen yüksek öğretim programları ile açık öğretim lisans programları dışındaki 4 ve daha fazla yıllık lisans programlarına giriş amacıyla kullanılacak.

Dil puanı da sadece yabancı dil ağırlıklı puanla öğrenci alan tüm lisans ve ön lisans programları için geçerli olacak.

Üniversitelerin dil ile ilgili bölümlerinde okumak isteyen adaylar da ÖSS'ye katıldıktan sonra 21 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek Yabancı Dil Sınavı'na (YDS) katılacak. YDS'de 32 bin aday ter dökecek.

Editör: TE Bilişim