10 Bin Dolarlık İş Var, Çalışan Yok !

Ziraat Bankası Genel Müdürü Can Akın Çağlar, ülkenin gelişmesinin bundan sonra özel sektör eliyle olacağını, sadece sanayide, ticarette değil tarımda da özel sektör eliyle ciddi merhaleler kaydedildiğini belirterek, “devleti artık iş kapısı olarak görmemek gerektiğini” söyledi.

Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Kariyer Planlama Komisyonu tarafından düzenlenen 6. Sektörle Buluşma ve Kariyer Günleri Toplantıları, Ziraat Fakültesi Dekanlığı’nda başladı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Çağlar, burada yaptığı konuşmada, tarım ve hayvancılığın günümüzde çok kritik bir sektör haline gelmenin ötesinde daha bilimsel metotlarla yapılması ihtiyacının da ortaya çıktığını belirterek, kaliteli üretim, verimlilik, ölçek ekonomisi ne kadar önemliyse finansmanın da bir o kadar önemli olduğunu söyledi.

2002 yılından bugüne kadar banka olarak sürekli artan oranda kredi kullandırdıklarını belirten Çağlar, “Bu denli kredi kullandırılan bir ortamda artık farklı bir kavramla yolumuza devam etmek istiyoruz. Sanayicinin KOBİ’sine karşı tarımın TOBİ’sinden, tarımsal orta ve büyük işletmelerden bahsetmek istiyoruz. Bundan sonraki süreçte ülkemizde artık tarımın sadece geçimlik ekonomi boyutuyla değil, bir anlamda geleceğe de yatırım yapabilecek dünyayla rekabet edecek büyüklüğe ulaşmasını istiyoruz. TOBİ kavramı bundan sonraki süreçte belki sizler için birer iş kapısı olacaktır” diye konuştu.

“10 Bin dolar maaşa rağmen eleman bulunamıyor”

Birkaç tarımsal işletme sahibinin “uygun eleman var mı?” diye kendisine de sorduğunu, 10 bin dolar maaş vermeye hazır olmalarına rağmen eleman bulamadıklarını anlattığını aktaran Çağlar, öğrencilere, kamudan iş beklememelerini, özel sektör fırsatlarını da değerlendirmelerini önerdi.

Ülkenin gelişmesinin bundan sonra özel sektör eliyle olacağını, sadece sanayide, ticarette değil, tarımda da özel sektör eliyle ciddi merhaleler kaydedildiğini anlatan Çağlar, 30-35 milyon dolarlık kredi kullandırdıkları tarımsal işletmeler bulunduğunu, birçok sanayicinin tarıma yatırım yaptığını, bu büyük işletmelerin gelecek dönemde iş kapısı olacağını söyledi.

“Devlet yatırımları memur haline getirdi”

“Devleti artık iş kapısı olarak görmemek gerekiyor” diyen Çağlar, 2 gün önce Sivas’a gittiğini, Cumhuriyetin kurulduğu yıllarda Türkiye’de 8. büyük ekonomiye sahip ilin bugün 54. sıraya düştüğünü, Sivas’ta cumhuriyet döneminde devletin yaptığı yatırımların yöre insanını memur haline getirdiğini anlattı. Çağlar, Ziraat Bankası’nda 735 ziraat fakültesi mezununun çalıştığını da ifade etti.

Editör: TE Bilişim