Yazarımız, ekonomist Harun Şişmanyazıcı, 01 Ocak 2020'de yürürlüğe girecek olan, IMO'nun Eca bölgeleri hariç (bu bölgelerde %0.1'dir) küresel ölçekte gemi yakıtlarındaki sülfür oranının %0.5 i geçmemesi hususundaki uygulaması ile ilgili makale yayınladı.

"1 Ocak 2020'de bir milat başlıyor"

1 OCAK 2020’DE YÜRÜRLÜĞE GİRECEK OLAN   GEMİLERDEN KAYNAKLI KÜKÜRT OKSİT SALINIMLARININ KÜRESEL ÖLÇEKTE DÜŞÜRÜLMESİNE MATUF YENİ IMO KURALLARI VE YAPTIRIMLARININ SEKTÖRE  MALİYETİ ACABA NE KADARDIR ? 

I-GİRİŞ 

Dünyamızı ve daha doğrusu soluduğumuz havayı kirleten belli başlı  gazların Co2 ,  CO,CH4,NOX,SOX(SO2)PARTİKÜLLER,BC (Siyah Karbon)Uçucu Organik Bileşenler ve NO2 (Azot Protoksit)olduğu bilinen bir gerçektir. 

Bunların içinde de asit yağmurlarına neden olan ve üst solunum yolu hastalıkları ve akciğer ve benzeri hastalıklara sebep olan SO2 havanın suyu ile birleşerek sülfürik aside dönüşmektedir. Daha sonra yağmur ve kar içinde  yer yüzüne inmektedir. 

Tarih yoğun hava kirliliğinin daha doğrusu yoğun SO2 salınımlarının  sebep olduğu, kısa sürede gerçekleşen büyük ölüm ve hastalanma  vakalarına  tanıklık etmiştir. 

Ölümcül ve ciddi ilk kirlenme ile dünya 1948 yılında ABD de Donara’da karşılaşmıştır. 14.000 kişilik kasaba da 5000 -7000 kişi hastalanmış fakat ölüm sadece 20 kişi ile sınırlı olmuştur. 

1951 yılında  Winston Churchill yeniden başbakan olmuş, 1952 Şubat ayında Kral VI George ölmüş, Prenses Elizabetth Kraliçe ünvanı ile tahta geçmiş ,İkinci dünya savaşı sonrası İngiltere kötü bir iktisadi tablo ile bunlarla uğraşırken, kaliteli kömürünü yurt dışına satıp içerde halk  sülfür oranı yüksek kötü kömürü yakmaya mecbur bırakılmıştır. Churchill tarafından daha önce şehre ve yaşam merkezlerine yakın yerlere konuşlanmış  kömür ile çalışan elektrik santrallerinde de bu kömür yakılmıştır. O yıllarda İngiltere de elektrikli trenlerden buharlı trenlere , dizel ile çalışan otobüslere geçilmiştir. 1952 yılı Aralık ayındaki şiddetli kış şartları karşısında yoğun yüksek sülfürlü kömür kullanılması sonucu .  5 Aralık 1952’de, Londra semalarını sisten bir tabaka kaplamış ve  birkaç saat içinde, bu sis tabakası havadaki is dolayısıyla sarımsı kahverengi bir renge bürünmüştür. Buraya kadar her şey, yine de, normaldir: Bu durum, Londralılar için hayatın bir parçası haline gelmiştir. Ancak, bu hava kütlesi, meteorolojide sıcaklık evrilmesi adı verilen duruma sebebiyet vererek , yukarıdaki ılık hava, yeryüzüne yakın soğuk ve kirli havanın yükselmesine izin vermemiş, yükselemeyen bu kirli hava, yeterli rüzgar olmadığından başka bölgelere de dağılamamıştır. Sonuç olarak bütün bu bileşenler, Londra’nın en büyük hava kirliliği felaketine yol açmıştır: Beş gün boyunca Londra felce uğramış  İçeriğinde bolca sülfür dioksit olan ve bu bileşenin kokusunu taşıyan kirli hava kütlesi, görüş mesafesini azaltarak insanların ayaklarını görmelerini bile engellemiştir.  Pencereler, insanların elbiseleri binaların dış yüzeyi isten simsiyah ,insanlar sokağa çıkamaz olmuştur.Bir çok ölümlü kazalar ortaya çıkmıştır. 

Bu olay nedeni ile bu kısa sürede  12.000 KİŞİ KAYATINI KAYBETMİŞTİR. Kraliçe bir siyaset dehası  ve İngiliz halkının büyük sevgisini kazanmış olan W. Churchill’i görevden almaya niyetlenmiş fakat Churchill kıvrak zekası ile bunu atlatmayı bilmiştir. 

Yazının tamamı için tıklayınız...

Editör: TE Bilişim