'1 Mayıs'ta Taksim'deyiz'

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) İstanbul'daki 1 Mayıs kutlamalarıyla ilgili Taksim Gezi Parkı'nda ortak bir açıklama yaptı.

Açıklamayı DİSK Başkanı Süleyman Çelebi okudu.

"Kanımızla ödediğimiz bir tarih"

Çelebi, şunları söyledi: "1 Mayıs’ta Taksim’de olmak bir inatlaşma değil; demokrasi mücadelesinin olmazsa olmazlarındandır. Çünkü Taksim meydanı 36 insanımızın katledildiği 1 Mayıs 77 katliamının ardından 1 Mayıs’la özdeşleşmiş ve 1 Mayıs Meydanı olmuştur. Emekçilere yapılan en kanlı saldırı bu alanda gerçekleşmiştir. Bu bir sembol değil, etimizle, kanımızla ve gözyaşlarımızla bedelini ödediğimiz bir tarihtir.

Her konunun tartışıldığı ve yavaş yavaş dosyaların açıldığı koşullarda 1 Mayıs 1977 katliamından hiç söz edilmemesi manidardır. 30 yıldır hükümetler 12 Eylül darbecilerinin yarattığı hukuka sadık kalarak 1 Mayıs’ları yasaklamışlardır. Emekçiler uğradıkları baskılara, tehditlere, cinayetlere kışkırtmalara ve katliamlara rağmen 1 Mayıs’larına sahip çıkmışlardır.

1 Mayıs 1977 katliamının açığa çıkarılması ve unutulmaması için de Taksim kararlılığımız sürmektedir. Bu nedenle bizler İstanbul’da 1 Mayıs’ı Taksim dışında başka bir alanda kutlamama kararlılığındayız.

"Tatil kararı bir lütuf değil"

Bugün 1 Mayıs’ı tatil ilan edilmek istenmesi, emekçiler için önemli bir kazanımdır. Kararı çok gecikmiş bir adım olarak değerlendiriyoruz. Kimse bu karardan yola çıkarak atılan adımın emekçilere bahşedilen bir lütuf olduğunu düşünmemelidir. Atılan adım, 30 yıl önce gasp edilmiş bir hakkın onlarca yıldır emekçilerin sürdürdüğü ısrarlı mücadelenin ödediği bedelin, sonucun iradesidir.

Ülkemizde 1 Mayıs’ın önündeki engellerin kaldırılması 1 Mayıs 1977 katliamının ortaya çıkartılması için yeni imkanlar yaratılmasına katkı sağlayacaktır. Bu konuda cesaretli adım atılarak, 1 Mayıs 1977’de yaşanan katliamın aydınlatılması ve sorumluların yargılanması için TBMM Araştırma Komisyonu bir an önce kurulmalıdır.

"Yasakçı bir inatlaşma değil, özgürlükçü bir tavır bekliyoruz"

Siyasi iktidar ve İstanbul Valiliği’ni, bu uluslararası günün emekçilere yakışır bir şekilde kutlanması için göreve davet ediyor; yasakçı bir inatlaşma değil, demokratikleşme ve ülkemizin aydınlık geleceği konusunda özgürlükçü bir tavır sergilemeye çağırıyoruz. Bugün ülkenin ekonomik ve siyasi olarak içinden geçtiği süreçte her zamankinden daha fazla barışa ihtiyaç vardır. Bu konuda siyasi iktidarı barış ortamına zarar verecek her türlü davranış ve operasyonlardan vazgeçmeye ve toplumsal barışa karşı duyarlı olmaya davet ediyoruz.

İstanbul’da bir çok etkinliğe açık olan Taksim alanının işçilere kapatılmasındaki çifte standardın kaldırılması için Cumhurbaşkanı, Meclis Başkanı, Başbakan ve siyasi parti grup başkanları nezdinde 4 örgüt olarak girişimlerimizi de sürdürüyoruz."

1 Mayıs'a kadar yapılacak etkinlikler hakkında bilgi veren Çelebi, 24 Nisanda ''Krize karşı emek paketi''nin açıklanacağını, 25 Nisanda Emek Haftasının başlatılacağını ve bu çerçevede tüm illerde kitlesel yürüyüşler gerçekleştirileceğini, 29 Nisanda da anmalar yapılacağını belirtti.

"Çayır çukur istemiyoruz"

Açıklamanın ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Çelebi, tüm kriz mağdurlarının seslerini 1 Mayıs'ta duyuracaklarını belirterek, ''Dünyanın bütün ülkelerinde 1 Mayıs en merkezi yerlerde yapılır. 1977'de ölenlere saygı göstermek adına çayırda çukurda değil, Taksim'de bulunmak istiyoruz. Miting yapmıyoruz, bayram kutlaması yapıyoruz'' dedi.

"Bu ayıbın altında boğulurlar"

''Taksim'de izin verilmemesi durumunda ne yapacaklarının'' sorulmasına karşılık Çelebi, şöyle konuştu: ''Geçen yıl Türkiye'de yaşananları herkes biliyor. Biz o süreci yaşamak istemiyoruz. Biz gaz bombaları altında, su tazyikleri altında değil, özgürce coşkuyla gerçekten bir bayram havasında bayramımızı kutlamak istiyoruz. Bu engelleri çıkartanlar, bu ayıbın altında boğulurlar. Türkiye'yi bu ayıptan kurtarmak, bu ülkeyi rezil etmek istemiyorlarsa bu engeli önümüzde tutmazlar. Biz, bütün sağduyumuzla duyarlılığımızla Taksim'de bayram kutlamak istiyoruz.''

Çelebi, Türk-İş'in bu yıl kendileri ile olmamasına ilişkin soru üzerine, ''Bu bizim tekelimizde bir kutlama değil, bütün emek örgütleri, sendikal örgütler, Türk-İş de dahil bu süreçte Taksim'de 1 Mayıs'ı kutlamak isteyen herkesle buluşmak istiyoruz. Burada ayrışmak değil, devletin veya valinin yönlendirmesiyle başka alanlar yaratmak değil, Taksim alanında buluşmayı öngörmeliyiz. Bizim davetimiz bütün örgütlere açıktır. Bu davetimizi, çağrımızı bir kez daha Taksim'den yapıyoruz'' dedi.

"Biz burada olacağız"

''İzin verilmezse Taksim'e yürüyecek misiniz?'' sorusuna karşılık Çelebi, bu yıl Taksim'de olacaklarını belirterek, ''Geçen yılki o manzarayı yaratanlar bunun sorumluluğu altında ezilirler. Biz burada olacağız'' diye konuştu.

Basın açıklamasına KESK Genel Başkanı Sami Evren, TTB Başkanı Gençay Gürsoy, TMMOB Başkanı Mehmet Soğancı ve çok sayıda sendika temsilcisi katıldı.

Grevdeki işçilere destek

Basın açıklamasına, destek için işten çıkarılan MEHA işçileri ile ATV-Sabah grevcileri de katıldı.

Editör: TE Bilişim