‘Zübeyde Hanım’ vapuru boğaz sularında…
Şirket-i Hayriye döneminden sonra bayan ismiyle hizmet verecek ilk vapur Boğaz sularında.. İstanbul Büyükşehir Belediyesi, yenileyerek hizmete aldığı vapura Zübeyde Hanım’ın ismini verdi. Tanıtım töreninde başkan Topbaş  “Boğaziçi’nde yolcularını taşıyacak bu vapurun Aziz Atatürk’ün sevgili annesi, Türk Annesi Zübeyde Hanım’ın ismini taşıması bizim için önemli. Bu bizim geçmişe olan bağ ve saygımızı gösteriyor” dedi.

İDO tarafından yenilenerek hizmete alınan şehir hatları vapuruna Aziz Atatürk’ün Annesi Zübeyde Hanım’ın adı verildi. Vapurun sefere başlaması nedeniyle Kabataş İskelesi’nde düzenlenen törende konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un bir deniz kenti olmasına rağmen, geçmişte denizden hiçbir alanda yeterince yararlanılmadığını belirterek, kendi dönemlerinde buna özen gösterdiklerini söyledi.

Denizin kıymetini hala bilmiyoruz
İstanbul’un bir deniz kenti olmasına rağmen rağmen deniz ulaşımının değerinin hala tam anlamıyla bilinmediğini vurgulayan Topbaş, görevde oldukları son üç sene içinde İstanbul’da deniz ulaşımını %3’ten %4.5’lara çıkardıklarını söyledi. Bunun da yılda 7 milyon yolcu taşıma kapasitesini 14 milyon yolcuya çıkarmak anlamına geldiğini belirten Topbaş “Deniz ulaşımına 300 milyon dolar yatırım yapıyoruz, bu oldukça büyük bir rakam. Bu sene içinde 18 yeni gemi daha hizmete sokuyoruz ve filomuz 81 gemiye ulaşıyor” diye konuştu.

Gelecek üç yıl içinde hiçbir atık suyun boğaza dökülmeyeceği sözünü de veren Kadir Topbaş, toplam 91 km dere ıslahı yaptıklarını, 234 km sahil bandı bulunan İstanbul’da deniz ulaşımından en iyi şekilde yararlanmaya çalışacaklarını söyledi.
Emektar vapurlar her zaman yüzecek
Kamuoyunda ve basında İstanbul ile özdeşleşen bu tarihi vapurların kaldırılacağı söylentilerinin olduğunu da belirten Topbaş “Biz olan vapurları kaldıracağız demedik, tam tersine onları onardık ve yeniledik. Onların yanına yeni gemiler aldık ve almaya da devam ediyoruz” dedi.
Başkan Topbaş, “Bunu gelecek nesiller açısından bir anlamda geçmişe saygı ve geçmişle gelecek arasında kurulan anlamlı bir bağ olarak görüyoruz. Bu vapur, İstanbul Boğazı’nda yolcuları taşırken, martılar arasında süzülürken, Büyük insan Aziz Atütürk’ün sevgili annesi ve Türk Annesi Zübeyde Hanım’ın ismini taşıması bizim için önemlidir. Bu bizim özellikle geçmişe olan bağ ve saygımızı gösteriyor. Bu bağı gelecek nesillere aktarmayı önemsiyorum. Bu bir noktada Türk kadınına ve geçmişimize saygıdır. Özellikle Aziz Atatürk’ün sevgili annesi, bizim Türk Annesi olarak saygı duyduğumuz o güzel insanın daha da hissedilir olabilmesi, hiçbir zaman unutulmaması lazım. Annelerimizin fedakarlıkları sonucunda bu ülke bu noktaya geldi. Bizi yetiştiren annelerimize minnet ve şükran borçluyuz. Yenilenen vapurumuz bu yeni ismiyle İstanbullulara hayırlı olsun.”

İstanbul Bursa 75 Dakikaya İniyor
Konuşmasında yeni açılacak olan İstanbul-Bursa hattının iki kent arasındaki mesafeyi 75 dakikaya indireceğini de belirten İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 21 Nisan 2007 Cumartesi günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın  katılacağı bir törenle bu seferlerin  başlatılacağını, aynı zamanda dünyanın en büyük ikinci feribotu unvanına da sahip olan “Osman Gazi” isimli bu feribotun İstanbul’dan güneye yapılacak yolculukları da iki saat kısaltacağını söyledi.

Editör: TE Bilişim