En ilginç sirk satılıyor 
   
Zordaki Dubai World'ün borç yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında, 2008'e kadar dünyanın en büyük transatlantiği olan Queen Elizabeth 2 ile en ilginç sirkinin işletmecisi Kanada merkezli Cirque du Soleil (Güneşin Sirki) satılacak. Grup bunların yanı sıra bazı varlıklarını da elden çıkaracak

Borçlarını altı ay süreyle ödeyemeyeceğini açıklayarak dünya piyasalarında ‘mini deprem’ yaratan Dubai World borç yükünü azaltmak ülke dışındaki iştiraklerini satışa hazırlanıyor.

Dubai Maliye Bakanlığı Direktörü Abdulrahman el- Salah, Dubai World’un borç yeniden yapılandırma çalışmaları kapsamında aralarında 1969- 2008 yılların arasında dünyanın en büyük transatlantiği olan QE2 (Queen Elizabeth 2) ile dünyanın en ilginç sirkinin işletmecisi Kanada merkezli Cirque du Soleil’nde bulunduğu bir takım varlıkların satılacağını söyledi.

Bankaların baskısı

Dubai devletinin şirketi kurtarmak için varlık satmayacağını söyleyen el- Salah hedeflerinin Dubai World’u sağlıklı bir yapıya getirmek olduğunu söyledi. Dubai hükümetinin Dubai World’un borçlarına kefil olmayacağını açaklamasına rağmen bazı bankacılar bir noktada bu politikanın değişeceğini öne sürüyor.

Bu görüşün sahipleri Dubai World ile zordaki iştirakleri Hakheel ve Limitless’in sıkıntılarının grubun mali durumu iyi şirketlerinin desteği olmadan aşılamayacağını ifade ediyor. Dubai World’den en çok alacağı olan bankanın ise Dubai merkezli Emirates Bank of Dubai olduğu ortaya çıktı. İngiliz bankaları ise Dubai World’a toplam 5 milyar dolar kredi kullandırmış.

Zordaki şirkete en çok kredi veren İngiliz bankası 1-2 milyar dolar ile Royal Beank of Scotland. Bu bankayı HSBC, Standard Chartered ve Lloyds izliyor. Ancak İngiliz bankalarının verdiği kredilerin önemli bölümü Dubai World’un mali yapısı sağlam şirketlerine gitmiş.

Grup, rating şirketlerince kredi notları çöp statüsüne düşürülmüş olsa bile Istithmar, liman işletmecisi DP World, serbest bölge işletmecisi Jebel Ali Free Zone gibi şirketlerin mallarını satmayı şimdilik düşünmüyor.

DVD’leri yok satıyor

Hisselerinin yüzde 20’si Dubai World’un iştiraki zordaki Nakheel ile mali durumu iyi olan Istithmar’ın elinde bulunan eğlence şirketi Cirque du Soleil’in yıllık cirosu 810 milyon dolar.

İlk etapta Nakheel’e ait yüzde 10’luk hisse bloğunun satışı bekleniyor. İkinci etapta ise Dubai Emirliği politika değiştirirse Dubai World’un borç yükünü hafifletmek için Istithmar’ın elindeki yüzde 10 hisseyi de satacak. 20 yıl önce iki akrobatın Kanada sokaklarında yaptığı gösteriler bugün dünyaca ünlü Cirque du Soleil’e (güneşin sirki) dönüştü.

Cirque du Soleil’e sadece bir sirk demek yetmez. Her gösterisinde 200’den fazla kişinin bir uyum içinde çalışarak ortaya çıkardıkları muhteşem bir rüya alemi denilebilir. Cirque du Soleil’nin diğer sirklerden farkı her gösterinin bir ana teması olması, belli bir hikayeye dayanması ve uluslararası sirk türlerinin bir sentezini yapması.

Cirque du Soleil’nin yıldızları yer çekimine meydan okurcasına son derece ince bir koreografiyle hazırlanmış dans gösterileri sergiliyor. Hem DVD’leri, hem sound-track’leri kapış kapış satılıyor. ‘Quidam’ ve ‘Alegria’ adlı gösterileri en çok ilgi çekenlerin başını çekiyor. Saltimbanco, Corteo, Dralion, Journey of Man, La Magie Continue, La Nouba, Reinvente ve Varekai de diğer en önemli şovları arasında.

Küçük bir köy yaratıyorlar

Dünyanın ünlü salonlarında sergiledikleri gösterilerin biletleri aylar önceden tükeniyor. 2004’te Montreal Caz Festivali’nin 25. yılı nedeniyle sahneledikleri canlı performans ve müzik ziyafetini 250 bin kişi meydanda seyretti.

Cirque du Soleil de 15 farklı dil konuşan otuza yakın ülkeden sanatçı ve personel çalışıyor. Zamanla kendi dünyasını oluşturan Cirque du Soleil aynı zamanda kendi dilini de yarattı, burada doğan çocuklar yine buradaki okulda öğretmenlerden eğitim alarak bir sanatçı olarak yetişiyor.

Müzik, kostüm, dekor, makyaj, 10 bin vat ses ve ışık düzeni ve teknoloji birleşince oluşan gösteriler nefesleri kesiyor. Oscar Ödülü gala gecesinde sergiledikleri gösteri seyircileri koltuklarınına yapıştırdı. Bir ülkeyi turne programına almaları üç yıldan erken olamıyor. Gittikleri her yere onlarca TIR ile gelerek orayı 300-400 kişinin aylarca yaşadığı küçük bir köy haline getiriyorlar.

Dubai World’un borç krizi Cirque du Soleil’nin 2012’de Dubai’de sabit bir eğlence merkezi kurma planının geçici bir süre için de olsa askıya alınmasını gündeme getireceğe benziyor.

Airbus’ı da etkileyebilir

Dubai’nin borç krizinden olumsuz etkilenmesi olası şirketler arasında Avrupa’nın ortak yolcu uçağı Airbus’ı üreten EADSB de bulunuyor.

Bunun nedeni ise Dubai’nin ulusal havayolu şirketi Emirates’in Dubai’nin geliştirdiği A 380 süper jumbo yolcu uçakları için gelen siparişlerin yaklaşık yüzde 30’unu vermiş olması. Emirates’in 58 uçaklık siparişini azaltması durumunda Airbus için sıkıntıların ortaya çıkması kimseyi şaşırtmayacak.

Dubai Emiri ‘Kraliçe’yi 100 milyon dolara satın aldı

1967 yılında inşa edildikten sonra 1969 yılında ilk seferine çıkan ve yaklaşık 25 kez dünyayı dolaşan dünyanın en ünlü transatlantiği olan Queen Elizabeth II gittiği her ülkede büyük ilgi görüyor.

7 bin 327 grosston ağırlığındaki 294 metre uzunluğundaki yüzer saray deniz aşırı seferlerini sone erdirdi ve ardından da 2008’in sonunda Dubai World’a satıldı. Gemi, yapılacak bir takım değişikliklerden sonra Dubai Palmiye Adası’nın önünde yüzer otel ve müze olarak hizmet verecekti. Ancak 2009’un haziran ayında karar değiştirildi ve geminin benzer bir hizmet için Dubai World’un Günvey Afrika’nın Cape Town şehrindeki projesine gönderilmesi kararlaştırılmıştı.

Gemiyi Dubai Emiri, 100 milyon dolara satın almıştı. 1970’li yıllarda dünyanın en büyük gemisi ünvanını elde elde eden, sayısız filme ev sahipliği yapan bin 900 yolcu kapasiteli geminin otele dönüştürülmesi için 29 milyon sterlin harcanmıştı.

İngiliz Kraliyet ailesinin antika eşyaları ve kraliyet ailesinin fotoğraflarıyla dekore edildiği öğrenilen gemi geleneksel gezi programlarıyla özellikle çocuklu ailelerin ve orta yaşın üzerindeki turistlerin tercihi arasında yer alıyordu. 32 metre genişliğindeki 12 katlı gemide 820 kabin bulunuyor.

25 kez Atlas Okyanusu’nu geçen 806 kez Atlantik Okyanusu’nu geçen gemi dünyadaki 25 cruise gemisi arasında en lüks olanı. Toplam 1016 personeli bulunan gemide iki yolcu başına hemen hemen bir personel düşüyor. Gemide bir casino, beş restoran, üç bar, bir sinema salonu, iki kapalı ve bir açık yüzme havuzu, dört alışveriş merkezi, spor, güzellik ve balo salonları bulunuyor.

Queen Elizabeth II bugüne dek 2.5 milyon yolcu taşıdı. İngiliz bayraklı Queen Elizabeth II, bin 900 yolcusu ile üç yıl önce Kuşadası’na iki yıl önce de Marmaris’e gelmişti. Geminin, sualtı derinliğinin 10 metre olması sebebiyle Kuşadası iskelesine yanaşamamıştı. Limana 1 mil açıkta demirleyen gemideki yolcular, küçük teknelerle karaya taşınmıştı.

.

Editör: TE Bilişim