"Sarıkamış deniz şehitleri" anıldı

Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nı destekleyecek malzemeleri taşırken Ruslarca batırılan 3 geminin şehit mürettebatı ve askerleri için anma töreni düzenlendi

Zonguldak'ın Ereğli ilçesinde, Sarıkamış Harekatı'nı destekleyecek malzemeleri taşırken Rus gemilerince batırılan 3 geminin şehit mürettebatı ve askerleri, düzenlenen törenle anıldı. Rus gemilerince 7 Kasım 1914'te batırılan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer ve Mithat Paşa gemilerinin mürettebatı anısına Ereğli Belediyesince Devrim Bulvarı'na yaptırılan ve 221 şehidin isimlerinin yazılı olduğu "Sarıkamış Deniz Şehitleri Anıtı" önünde anma programı gerçekleştirildi.

Protokol üyeleri tarafından konulan çelengin ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu. Ereğli Belediye Başkanı Hüseyin Uysal, yaptığı konuşmada, Sarıkamış Hareketi'nin Türk tarihinin en dramatik olaylardan biri olduğunu söyledi. Şehit kahramanları saygı, rahmet ve şükranla andıklarını belirten Uysal, "Kafkas Cephesi'ne yardım götüren 3 nakliye gemisi Rus donanması tarafından Ereğli açıklarında batırılması sebebiyle buradayız. Bu konuda en önemli çalışmaları yapan Prof. Dr. Bingür Sönmez'e katkılarından ötürü teşekkür ediyorum. Tarihimiz böyle acılarla dolu. Bütün şehitlerimizi rahmetle anıyorum" diye konuştu.

Törene, Ereğli Kaymakamı Nazım Madenoğlu, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanı Tuğamiral Hasan Doğan, askeri erkan, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, siyasi parti yöneticileri ve vatandaşlar katıldı. Protokol üyeleri daha sonra, Karadeniz Bölge ve Garnizon Komutanlığına ait TCG Kilimli Karakol Gemisi ile gemilerin battığı bölgeye açılarak denize çelenk bıraktı.

 Gemilerin batırıldığı olay

Tarihi kaynaklara göre, Harbiye Nazırı Enver Paşa, Ruslar ile savaşmak için Kafkas Cephesi'ne 100 binden fazla asker gönderme kararı aldı. Askerler gönderildikten sonra kış bastırdı. Üniformaları hava şartlarına uygun olmayan askerler daha savaş başlamadan Sarıkamış'ta şehit düşüyordu. Enver Paşa, Sarıkamış'taki askerlere kışlık üniforma ve erzak göndermek için 3 yük gemisi hazırlattı. Çok sayıda askerin, çeşitli ekipmanların yanı sıra cephedeki askere dağıtılacak kışlık kıyafet ve erzak bulunan Bezm-i Alem, Bahr-i Ahmer, Mithat Paşa isimli 3 dev yük gemisi İstanbul'dan yola çıkarak Karadeniz üzerinden Trabzon Limanı'na ulaşacaktı. Gemilerle Trabzon Limanı'na varacak askerler ve malzemeler, karayoluyla çok hızlı bir biçimde Sarıkamış'a geçecekti. Söz konusu 3 gemi Zonguldak açıklarına geldiğinde karşılarında Rus Savaş gemilerini buldu. Ruslar, Zonguldak'taki kömür madenlerini bombalamış, üslerine dönüyordu. Ereğli açıklarında bu gemilere ateş açıldı. 7 Kasım 1914'te 3 yük gemisi Sarıkamış'a götürülen malzemelerle birlikte kısa süre içinde denize battı.

Editör: TE Bilişim