Zeybekci’nin Yunanistan RÜYASI ‘Ege’yi mutluluk denizi yapabiliriz’

 AVRUPA Birliği (AB) ile 86 milyar Euro’luk ağır bir anlaşmaya imza atan Yunanistan için Türk firmaları harekete geçti. Krizden hemen sonra başlayan temaslar kapsamında Türk firmalarının ekonomik kriz yaşayan Yunanistan’da tarım, sanayi, turizm, inşaat ve taşımacılıkta yatırım yapması planlanıyor.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türklerin Yunanistan’a büyük dinamizm katacağını belirterek, “Turizm havzalarını ortak kullanarak Ege’yi mutluluk denizi yapabiliriz. Artık rekabet etmeyelim işbirliği yapalım. Dünyada standartları belirleyen iki ülke olalım” dedi.

İŞ FORUMU DÜZENLENECEK

Bakanlık, ekonomik krizle baş etmeye çalışan Yunanistan’a Türk firmalarıyla çıkarma yapmaya hazırlanıyor. Bakanlık, daha önce başlayan temasları Yunanistan’daki ekonomik krizle birlikte hızlandırdı. Bu kapsamda öncelikli olarak 5 sektörde Türk işadamlarının Yunanistan’a yatırım yapması planlanıyor. Her iki ülkede düzenlenecek İş Forumu ile hem karşılıklı yeni yatırımlar hem de üçüncü ülkelerdeki iş fırsatları değerlendirilecek.

Ekonomik temaslarla ilgili bilgi veren Bakan Zeybekci, ticari anlamda birbirine çok benzeyen iki ülkenin dünya üzerinde standartları belirleyebileceğine dikkat çekti. Yunanistan’ın krizden bir an önce çıkması için üretim ekonomisine geçmesi gerektiğini ifade eden Zeybekci, şunları söyledi: “Yunanistan’la Ege Denizi’nin birlikte kullanılması için çalışma yapabiliriz. Bölgedeki turizm havzalarını birlikte planlayarak, Ege’deki aynı dağları aynı ortamı dünyanın turizm merkezi haline getirilebiliriz. Ege ekonomik anlamda da herkesin mutlu olabileceği mutluluk denizi olabilir. Yunanistan’la üçüncü ülkelerde işbirliğine gidebiliriz. Yunanistan’la Çipras’tan önceki hükümetin ekonomi bakanıyla iki defa görüştük. Temaslar kapsamında bir de Sayın Başbakan’la ziyarete gittik. Aramızdaki engeller kalkana kadar görüşmeleri sürdürmeyi istedik. Birçok üründe dünyada birbirine benzeriz, rekabet ediyoruz. Ama artık rekabet etmeyelim, işbirliği yapalım. Dünyada şart koyan, standartları belirleyen iki ülke haline gelelim diyorduk. Çok iyi gidiyordu, sonra bu dönem yaşandı.”

Türkler büyük dinanizm yaratır

YUNANİSTAN’daki gelişmeleri değerlendiren Nihat Zeybekci, “Şu anda sosyal güvenlik, emekli maaşları ve maaşın bütçe giderleri içindeki payı yüzde 80’e ulaşıyor. Nüfusu da giderek yaşlanıyor. Yunanistan’ın bir an önce üretim ekonomisine geçmesi, üretmesi gerekiyor. Türk firmaları Yunanistan için çok büyük dinamizm olur. Hemen temaslarımız başladı. Türk firmalarının girip yatırım, üretim yapması için çalışıyoruz. İlk etapta tarım, turizm inşaat ve taşımacılık sektöründe görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Editör: TE Bilişim