İtalya'da alınan zenginlik vergisi ve Yunanistan'daki ekonomik kriz Türkiye’ye yaradı. Ege ve Akdeniz kıyılarında yatıyla tatile gelen süper zengin patlaması yaşanıyor. Arap, Rus ve Azeri süper zenginlerin ilgisinin Ekim sonuna kadar devam etmesi bekleniyor.

Dünyanın en zengin 100 ismi arasında yer alan bu milyarderler Türkiye'de bulundukları sürede hem işlerini yürütüyor hem de ülkenin üst gelir grubuna yönelik turizm potansiyeline de önemli katkıda bulunuyor.

Sektör temsilcileri önceki yıla kıyasla süper zengin turistlerin sayısında yüzde 10 ile 20 arasında artış olduğunu kaydederken, bu ilginin Ekim sonunda kadar edeceğini belirtiyor.

VERGİ VE GÜVENLİK KAÇIRIYOR

Önceki yıllarda özellikle İtalya ve Yunanistan'ı tercih eden bu zenginlerin ilgisini Türkiye'ye çevirmesine neden olan şey ise zenginlik vergisi ve güvenlik.

İtalya, mega yatlarla gelen turistlerden 15 ile 20 bin euro arasında zenginlik vergisi talep ederken, Yunanistan'daki mali kriz nedeniyle ortaya çıkan güvenlik endişesi süper zenginleri bu ülkeye gitmekten alıkoyuyor.


Sektör yetkilileri, ne kadar zengin olursa olsun insanların bu vergiyi vermek istemediğine dikkat çekiyor. Türkiye ise bu şekilde hiç bir vergi talep etmiyor. Bu nedenle de Türkiye sahilleri en cazip seçenek olarak ortaya çıkıyor. Yetkililer, önümüdeki dönemde de Türkiye'ye gelmek için rezervasyon yapan çok sayıda süper zengin olduğu bilgisini verirken, bu isimlerin özellikle Arap, Rus ve Azeri olduğunu belirtiyor.

ONLARI DUYAN GELİYOR

Muhteşem yatlarıyla tatil için Türkiye kıyılarını seçen bu zenginler, ülkenin turizm potansiyeline de önemli katkıda bulunuyor. Çünkü, bu yatların Türkiye'ye geldiğini duyan yabancı diğer yat sahipleri de hem onlarla tanışmak hem de aynı ortamda bulunmak üzere Türkiye kıyılarını tercih ediyor.

İçinde 10 kişilik bir misafir ile gelen bir mega yatın masrafları mazot ve diğer harcamalarla birlikte bir haftada 100 bin euroyu geçiyor.

TÜRKİYE İÇİN BÜYÜK REKLAM


 
Bodrum Otelciler Derneği Başkanı Halil Özyurt, bu yatların Türkiye için iyi reklam olduğunu söyledi. Özyurt, "Bu insanlar yatlarıyla geliyor, ülkenin döviz girdisine ve ekonomisine elbette fayda sağlıyor. Ancak, konaklama tesisleriyle ilgili bir ekonomi yaratmıyor ve bu sektöre direk bir girdi sağlamıyor. Diğer taraftan bu tip insanların Türkiye'ye gelişi mutlaka yurtdışında olumlu dönüş yaratarak, Türk turizmi için önemli bir reklam oluyor" dedi.

ARAP PRENSİ, RUS OLİGARK VE ÇİKOLATA DEVİ

Türkiye'ye ziyaretleriyle gündeme gelen ilk isim, tatil için 86 metrelik 'Kingdom 5 KR' yatıyla Bodrum'a gelen Suudi Arabistan Kralı Abdullah'ın yeğeni, 57 yaşındaki işadamı Prens El Velid Bin Tallal olmuştu. Bodrum'u çok beğenen Prens'in Kara Ada manzaralı denize sıfır 600 dönümlük araziyi satın almak için danışmanlarına talimat verdiği dahi ileri sürüldü. Prens, 18 milyar dolarlık servetiyle dünyanın en zenginleri sıralamasında 29'uncu sırada yer alıyor.


Daha sonra ise Rus alüminyum kralı ve aynı zamanda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in çok yakınındaki bir isim olan Oleg Deripaska, 75 metrelik ’Queen K’ adlı yatıyla Marmaris'e demirledi. 8.8 milyar dolarlık servetiyle dünya sıralamasında 104'üncü sırada yer alan Deripaska, tatilini ailesiyle birlikte geçirdi. Deripaska'nın eşi ve misafirleri Dalyan'da Caretta Caretta kaplumbağalarının yumurtladığı bir plaja yasak olmasına rağmen şemsiye dikince medyanın gündemine geldi.

Bir sonraki isim ise dünyaca ünlü çikolata devi Forrest Mars oldu. Milky Way, M&M's ve Twix, gibi markaların sahibi olan ve 13.8 milyar dolarlık servetiyle dünyada 52'inci sırada yer alan Mars, 45 metrelik 'Dione Sky' adlı yatıyla İstanbul'dan başladığı gezisini Bodrum'da bitirdi.

Süper yatıyla gündeme gelen son zengin ise Katar Emiri Şey Hamid Bin Halife El Tani oldu. 'Al Mirqab' adlı 133 metre uzunluğundaki süper lüks yatıyla önce İstanbul'a gelen El Tani, 7 milyar dolardan fazla servetiyle kral ve sultanlar arasındaki zenginlik sıralamasında 9'uncu sırada yer alıyor.
Editör: TE Bilişim