Antalya'ya kruvaziyerle turist getirecek şirketler arasında dünyanın en büyük kruvaziyer işletmecisi Carnival'e bağlı Holland American Line ile sayılı zenginlerin seyahat ettiği Regent Seven Seas Cruises de yer alıyor. İngiliz Arion ile kruvaziyer pazarına yeni giren turizm devi TUİ de Antalya'yı uğrayacağı limanlar arasına aldı. Lüks yolcu gemilerinin birbiri ardı sıra rezervasyon yaptırmasıyla Antalya, Ortadoğu Limanı'nın 2011 yılı kruvaziyer programı şimdiden doldu.

Antalya Ortadoğu Lima-nı'nı işleten Global Ports Holding'in pazarlama direktörü Figen Semerciyan, 2011 yılı kruvaziyer bağlantılarını tamamladıklarını ve 2012-2013 yıllarının planlamasına başladıklarını söyledi. Semerciyan'ın Zaman'a yaptığı açıklamaya göre 2011 yılı içinde Antalya'ya 17 cruise şirketi toplam 66 sefer düzenleyecek. 2007 yılında Antalya Limanı'na 37 cruise seferiyle 15 bin yolcu gelmişti. Yapılan çalışmalar neticesinde 2010'da sefer sayısı 51'e yükselirken gelen yolcu sayısı 107 bin oldu. 2011 yılında ise yolcu sayısının 133 bine çıkması bekleniyor.

Antalya Ortadoğu Liman İşletmeleri AŞ'nin tamamını ortakları Çelebi Holding ve Antmarin'den devralan Global Yatırım Holding, Antalya'yı kruvaziyer üssü yapmak için atağa geçti. Dünyanın lüks seyahat gemileriyle bağlantıya geçen şirket yetkilileri, yoğun girişimler sonucu Antalya'nın 2011 cruise programlarına dahil edilmesini sağladı. Yapılan anlaşmalar neticesinde 2007'den beri Antalya'ya tur düzenleyen AİDA, 2010'da 28 olan sefer sayısını 2011'de 31'e, gemi sayısını da 1'den 3'e çıkardı. Antalya'ya ilk kez demir atacak kruvaziyer gemileri arasında en dikkat çekeni Amerika merkezli Holland America Line ile Regent Seven Seas Cruises. Dünyanın en büyük kruvaziyer şirketi Carnival Port'a bağlı Holland America Line, 2011'de Antalya'ya üç sefer düzenleyecek. Süper lüks gemileriyle dünya zenginlerine hizmet veren Regent Seven Seas Cruises ise 750'şer kişilik iki gemiyle 4 sefer düzenleyecek. Bunun yanında İngiliz Arion da, Antalya'yı ilk kez programına aldı. 2011'de seferlere başlayacak şirket, 11 tur düzenleyecek. Ayrıca Arion şirketi Antalya Limanı'nı indi bindi merkezi olarak kullanmayı planlıyor. Antalya'ya seferlere başlayacak bir diğer şirket de, kruvaziyer pazarına yeni giren dünya turizm devi TUİ. Global Ports Holding Pazarlama Direktörü Figen Semerciyan, "Antalya Limanı'nı, Akdeniz çanağının bir numaralı indi bindi limanı yapmayı hedefliyoruz. Yakın çevresinde rakibi yok. 2011-2012 yıllarında Antalya Limanı kruvaziyerde Akdeniz'in lideri olacak. Çünkü Avrupa'nın iki önemli cruise limanı Fransa'daki Nice ve Güney Kıbrıs'taki Limasol'u 2010 yılı itibarıyla geçtik." diye konuştu.

Editör: TE Bilişim