Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelenskyy, Nisan ayından bu yana ikinci kez, Rusya'nın deniz yoluyla yapılan petrol ihracatına, özellikle de büyük miktarda petrol taşıyan Yunan tankerlerine karşı kamuoyunu oluşturmaya çalışıyor.

 Zelenskyy, salı günü Atina'da düzenlenen bir Economist konferansında web bağlantısı aracılığıyla yaptığı konuşmada, "Rus petrolünün taşınması için neredeyse en büyük tanker filosunu sağlayan Yunan şirketlerini görüyoruz. Bunun Avrupa, Yunanistan veya Ukrayna'nın çıkarlarına uymadığından eminim. Bu, Rusya'nın barışçıl çözümler aramak zorunda kalması için birlik içinde olmamız gereken örneklerden biridir."dedi.

Dünyanın en büyük tanker sahipleri olan Yunan armatörler, Ukrayna işgalinden önce Rus petrolünün en aktif taşıyıcılarıydı. Bazı piyasa gözlemcilerine göre,  batılı denizcilik şirketleri ahlaki nedenlerle veya ülkelerinde kötü baskıdan kaçınmak için ticaretten kendi kendine yaptırım uyguladığından, Yunan tankerlerinin pazar payları arttı. Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezi'nin verilerine göre, mayıs ayında Hindistan'a Rus ham petrolü teslimatı yapan dokuz gemi sahibinden yedisi Yunan'dı.

Editör: CAHİT İSTİKBAL