Feribotlar son kez demir attı! 
 
Başbakan’ın ricasıyla feribota 40 milyon $ yatırdılar, zarar edince satılık tabelası astılar...

Deniz Ticaret Odası öncülüğünde Armatörler Birliği ve TÜRSAB’ın katılımıyla kurulan DenizLine’ın 40 milyon dolarlık yatırımla ’yüzen 5 yıldızlı otel’ haline getirdiği Ankara ve Samsun feribotları seferlerini durdurdu.

Başbakan Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Yıldırım’ın ricasını kırmamak için ’bile bile lades’ diyerek bu işe girdiklerini söyleyen Şadan Kalkavan, 2 yılda 6 milyon dolar zarar eden şirketin, gemilere alıcı aradığını açıkladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın hatırını kıramayarak Samsun ve Ankara feribotlarını yenileyen ve neredeyse yüzer 5 yıldızlı otel haline getirerek İstanbul’dan Çeşme, İzmir, Bodrum ile Yunan Adaları’na sefer düzenlemeye başlayan denizciler de kriz mağduru oldu. Deniz Ticaret Odası (DTO) önderliğinde Armatörler Birliği, Armatörler Kooperatifi ve TÜRSAB’tan oluşan bir konsorsiyum tarafından kurulan Deniz Cruise&Ferry Lines (DenizLine) seferlerini durdurdu.

40 milyon $’lık yatırım

Şirkette, 2 yılda yaklaşık 6 milyon dolara ulaşan zarara daha fazla dayanamayan denizciler, Ankara ve Samsun feribotlarını satmak için müşteri aramaya başladı. 1985 yapımı 2 gemiyi 2006 yılında renove ederek tekrar denize indiren DenizLine, gemilerin zararını azaltmak için şimdilik şirketlerin özel toplantıları, bayi gezileri için kiralama yolunu seçerken müşteri bulduğunda ise satmayı planlıyor. Ancak kriz nedeniyle piyasalardaki durgunluğun alıcı çıkmasını engellemesi aynı zamanda şirketi ayakta tutmak için kredi alan ve zarara rağmen bunları ödemek zorunda kalan DenizLine ortaklarını kara kara düşündürüyor.

DenizLine’ın kurucu ortaklarından Şadan Kalkavan, bu işe Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın ricalarını kırmamak için ’bile bile lades’ diyerek girdiklerini belirterek, “Bu iş zaten çok rantbıl değildi. Gemileri tamamen yeniledik, yatırım yaptık, risk aldık. Kriz de patladı. Yakıt fiyatları yükseldi. Şimdi bu ortamda bankalardan alınan kredileri de ödemeye çalışıyoruz” dedi. 2 yılda 6 milyon dolarlık zarar oluştuğunu ve bunun seferler düzenlendikçe daha da arttığını vurgulayan Kalkavan, “Tüm seferleri durdurduk, şimdilik özel organizasyonlara ve şirket toplantılarına kiralık veriyoruz. Ama alıcı bulabilirsek satacağız” diye konuştu.

40 milyon dolarlık yatırım yaptıklarına ve 2 gemiyi de ’5 yıldızlı otel’ haline getirdiklerine dikkat çeken Şadan Kalkavan, kriz nedeniyle şu anda gemilere alıcı bulmakta da zorlandıklarını sözlerine ekledi.

TÜRSAB: Devletin desteği gerekli

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise bu yatırımın ülke için önemli olduğunu ve hem Deniz Ticaret Odası’nın hem de acentaların bu işe gönüllerini koyduklarını belirterek, “Yakıt fiyatlarındaki yükseliş zararı büyüttü. Bu işin devamlılığı için devletin desteği gerekiyor” dedi. Ulusoy, 40 milyon TL sermayeyle kurulan şirkete TÜRSAB’ın 300 bin TL’lik cüzi bir payla katıldığını ama seferlerin devamlılığı için önemli bir çaba sarfettiklerini aktardı.

Denizde 5 yıldızlı otel hizmeti veriliyordu

- DenizLine ilk gemi seferini 2006 yılında Samsun’la Haziran ayında İzmir’e gerçekleştirdi. 2007 yılında Ankara gemisinin de katılımı ile hem iç hat gemi sefer sayısı artırıldı hem de Yunan Adaları’na kruvaziyer seferleri düzenlendi. 2008 yılında ise İstanbul’dan Çanakkale seferleri başlatıldı.

- Ankara feribotunda 137, Samsun’da ise 135 kamara bulunurken her 2 geminin toplam yolcu kapasitesi bin 128 düzeyinde.

- Feribotla Bodrum’a otomobille 179-298 TL’ye malolurken kamara fiyatları ise 344-1.169 TL arasında değişiyordu. Gemilerde fitness center’dan havuza, restorandan kuaföre kadar her türlü ihtiyacı cevap verecek ünite bulunuyordu. Personeli de özel yetiştirilen gemilerde ’5 yıldızlı otel’ hizmeti veriliyordu.

- 2008 yılında DenizLine’la Yunan Adaları’na yaklaşık 12 bin kişi gitti.

Editör: TE Bilişim