Yüzyılın Definesi Elmalı Sikkeleri geri döndü!

Yüzyılın Definesi Elmalı sikkeleri uzun mücadeleler sonunda asıl vatanı Antalya'ya getirildi.26.10.2009 tarihinde Antalya Müzesi'nde törenle izlenime sunulacak.

Yüzyılın Definesi uzun ve maceralı yolculuğundan sonra 15.10.2009 tarihinde asıl vatanına Antalya ya dönerek teşhir vitrinlerindeki yerini alıyor.

26 Ekim 2009 Pazartesi saat 16.00'da Antalya Müzesi Yeni Bina sergi salonunda, "YÜZYILIN HAZİNESİ" Elmalı Sikkelerinin topraklarına dönüşü anısına açılış töreni yapılacak.


Yüzyılın Definesi Elmalı Sikkeleri'nin Tarihçesi ve Önemi şöyle:

M.Ö. V. Yüzyılda Perslerin Yunanistan'ı istila etmelerinden sonra Atina Şehir Devleti'nin önderliğinde Akdeniz çevresi şehirlerinden oluşan bir birlik kurulmuştu (Attik - Delos Deniz Birliği). Birliğin bir merkezi ve bir bütçesi vardı. Her ülke kendi bastığı gümüş sikkeden kendi gücü oranında katkıda bulunuyordu.

1984 yılında Antalya'nın Elmalı İlçesi'nde kaçak kazılar sonucu bulunan yüzyılın definesi Elmalı Sikkeleri o bölgede bulunan bütün şehir devletlerinin paralarını içeriyordu. Yaklaşık 1900 adet sikkenin binden fazlası ise Likya bölgesindeki şehir devletlerinin parası idi ve içlerinde şimdiye kadar bilinmeyen hanedanların sikkeleri de vardı.

Söz konusu sikkelere yüzyılın definesi denmesinin en önemli nedeni; Yunanlılar Persleri yendikleri için bir anı parası çıkarmışlardı. Normal olarak o zamanın en büyük para birimi 4 drahmi iken, anma nedeniyle10 drahmilik para çıkarılmıştı.(10 drahmilik para = Dekadrahmi). Bu sikkeler çok az sayıda basılmıştı ve 1984 yılına kadar dünyada sadece 13 tanesinin varlığı bilinmekte idi. Elmalı Definesi'nde ise bunlardan 14 tane bulunmaktaydı.

Elmalı Definesi'nin bulunmasıyla insanlık tarihinin bilinmeyen önemli bir bölümü aydınlanmış ve dünyada bilinen Dekadrahmi sayısı iki katına çıkmıştır.

1679 sikkenin, 1348 Adedi Anadolu, 287 Adedi Orta ve Kuzey Yunanistan, 44 Adedi ise Ege adalarındaki yerleşim merkezlerinde basılmış örnekleri içermektedir.

Elmalı Sikkelerinin Anadolu'ya Geri Getirilişi

18 Nisan 1984 tarihinde Antalya / Elmalı İlçesi'nin Bayındır Köyü'nde gerçekleştirilen kaçak kazılar sonucunda yaklaşık 1900 adet gümüş sikke bulunmuştur.

10 Mart 1988 tarihinde Los Angeles'ta antik sikke müzayedecisi "Numismatic Fine Arts" adlı şirketin çıkardığı katalogta Elmalı Sikkelerinden 10 adeti yayınlanmıştır. Katalogta sikkeler "Güney Anadolu'da 1984 yılında bulunmuş" cümlesiyle tanıtılmış ve satışa sunulmuş olup Türk Hükümeti anılan açık artırmaya müdahale ederek, sikkelerin satışını durdurmuştur.

Bu sikkeler ile birlikte aynı yılın Mayıs ayında Zurih te 3, 1991 tarihinde yine Zurih te 3 adet, 1993 ve 1996 yıllarında birer adet olmak üzere çeşitli müzayede firmalarınca açık artırmaya çıkarılan toplam 18 adet Elmalı sikkesinin satışı durdurularak herhangi bir bedel ödenmeksizin ve dava yoluna gidilmeksizin ülkemize iade edilmişlerdir.

Bayındır Köyü'nde kaçak kazı ile bulunan sikkelerin yaklaşık 1800 adedinin Amerikalı İşadamı, Kolleksiyoncu William Koch'un da dahil olduğu OKS Partners Şirketince satın alındığı saptanmıştır.

Adı geçen koleksiyoncudan sikkelerin iadesi talep edilmiş ancak olumlu bir sonuç alınamaması üzerine 1989 yılında ABD Massachusetts Eyalet Mahkemesi'nde dava açılmıştır.

Söz konusu davayı ABD'de "Lidya Eserleri" davasını da takip eden Herrick Feinstein Avukatlık Firması'nın takip etmesi konusunda New York Başkonsolosluğu'nun yetkili kılınmıştır.

Elmalı Sikkelerini iade etmemek için dört ayrı avukatlık firması ile savaş veren OKS PARTNERS'a karşı sürdürülen her türlü hukuki mücadele başarıyla verilmiştir.

Yasa dışı yollarla yurt dışına kaçırılan toplam 1.900 adet sikkenin 1.661 adedinin davalının elinde bulunduğu, diğer bölümünün ise davalı veya diğer şahıslar tarafından başka kişilere satılmış veya hediye edilmiş olduğu anlaşılmıştır.

Elmalı Sikkeleri ile ilgili tüm bilgi ve gelişmeler 16 Şubat 1998 tarihinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında görülmüş ve Elmalı Sikkeleri'nin uzlaşma suretiyle geri alınması için gerekli çalışmaların yapılması konusunda Kültür Bakanlığı'na yetki verilmiştir.

1998 yılı içince yapılan yoğun görüşme ve çalışmalar sonucu Elmalı Sikkeleri'ni elinde bulunduran taraflara anlaşma noktasına gelinmiş ve anlaşma 01 Şubat 1999 tarihi itibari ile tüm taraflarca imzalanmıştır.

Yapılan anlaşma sonucunda söz konusu sikkeleri iyi koşullarda ülkemize iade eden Amerika'lı işadamı William I. Koch'a, bu olumlu davranışı nedeniyle 04 Mart 1998 günü ABD/Washington Büyükelçiliğimizde düzenlenen bir törenle bir rozet verilmiştir.

Elmalı Sikkeleri 28 Nisan 1999 tarihinde Kültür Bakanı sayın İstemihan TALAY tarafından ülkemize getirilmek üzere teslim alınmış ve 29 Nisan 1999 tarihinde Ankara'ya getirilmiştir.

Söz konusu Sikkelerin kamuoyuna tanıtılması amacıyla Anadolu Medeniyetleri Müzesinde düzenlenen törende eserlerimizin iadesi sürecinde Bakanlığımız uğraşlarına sağladığı katkılardan dolayı Gazeteci-Yazar Özgen ACAR'a, eserlerimizin getirilişi sırasında sigortalanma işlemini gerçekleştiren Başak Sigortaya, dönemin Kültür Bakanı İstemihan TALAY tarafından bir teşekkür plaketi verilmiştir.

1984 yılında ülkemizden yasa dışı yollarla yurt dışına çıkarılmış olan bu değerli eserlerin yurda getirilmesi için çok yoğun bir hukuk savaşı verilmiş, sergilenen kararlı tutum ile konunun peşinin bırakılmayacağı ve ülkemize ait her türlü kültür mirasına mutlak suretle sahip çıkılacağı tüm dünyaya gösterilmiştir.

ANADOLU

Lykia 961 Adet

Kamirus (Rhodos) 283 Adet

Samos........ 41 Adet

Ephesos 12 Adet

GREEK

Atina 165 Adet

Bisaltai (Makedonya) 59 Adet

Akanthus (Makedonya) 31 Adet

Abdera (Trakya) 15 Adet

Thasoz (Trakya) 8 Adet

EGE ADALARI
Paros (Kyklad adaları) 40 Adet

Editör: TE Bilişim