Dün akşam Sultanahmet arabalı vapuru ile Tanais Fream adlı dökme yük gemisi arasında yaşanan kazanın videosu, atlatılan tehlikenin büyüklüğünü gözler önüne serdi. 

Dün akşam saatlerinde meydana gelen kazada, Harem'den Sirkeci yönüne gitmekte olan 73 metre uzunluğundaki Sultanahmet arabalı vapuru ile Rusya'nın Novorossiysk limanından İspanya'nın Castellon Limanı'na gitmekte olan Belize bayraklı 169 metre uzunluğundaki Tanais Dream adlı dökme yük gemisi çarpışmıştı.

Kazanın teknik görüntüleri Youtube kanalına yüklendi. Görüntülerde, Sultanahmet gemisi yolcularının atlattığı büyük tehlike net olarak görünüyor. Görüntülere göre Tanais Dream adlı gemi, 9,5 knots hızla Sultanahmet gemisine bindirmiş ve bir müddet sürüklemiş. 

Geminin bu şekilde mahmuzlandıktan sonra batmamış olması mucize olarak nitelendiriliyor. 

Kaza nasıl oldu?

Kaza ile ilgili görüşlerine başvurduğumuz denizcilik uzmanları kazanın ucuz atlatıldığı görüşünde birleştiler.

Kazadan önce Tanais adlı geminin rotasını iskeleye değiştirdiğini belirten uzmanlar, Sultanahmet gemisinin de aynı sıralarda rotasını İskeleye değiştirerek geri dönmeye çalışmasıyla kazanın kaçınılmaz hale geldiğini vurguladılar.

Tanais Dream rotasını iskeleye değiştiriyor, Sultanahmet geri dönüyor

Değinilen ana başlıklar şöyle:

- Tanais Dream adlı gemi rotasını iskeleye değiştirmeseydi kaza olmayacaktı. 

- Sultanahmet adlı gemi niyetini daha önceden belli etseydi Tanais Dream adlı gemiyi şaşırtmış olmayacaktı. 

- Sultanahmet gemisi rotasını daha önceden iskeleye değiştirse idi geminin önünden geçebilecekti. 

- Her iki gemi iletişim kurmuş olsa idi kararsızlık meydana gelmeyecek ve kaza olmayacaktı. 

- Tanais Dream adlı gemi kılavuz kaptan almış olsa idi, yerel trafiğin hareketlerini bilen ve gerektiğinde iletişim kurabilen kılavuz kaptan kazanın önlenmesinde daha etkin olabilecekti. 

Uzmanlar, sadece iki geminin dikkate alındığı bir değerlendirmenin doğru olmayacağını, kazayla ilgili tam değerlendirmenin ancak kaza esnasında çerçeve içerisinde bulunan tüm trafiğin değerlendirilmesi ile doğru biçimde yapılabileceğini belirttiler. 

Mevcut kurallara göre yerel trafiğin trafik ayırım şeridi içerisinde geçiş yapan trafiğin yolundan çıkması ve ona çapariz vermemesi gerekiyor. Ancak bu genel kural, geçiş yapan trafiğin kazayı önlemek için gerekli önlemler almasını engellemiyor. 

Türk Boğazlarından geçiş yapan uğraksız gemilerin Montreux Boğazlar Sözleşmesi uyarınca kılavuz kaptan ve römorkör almaları isteğe bağlı. Ancak, Uluslararası Denizcilik Örgütü'nün 1994 tarihli Kararına göre geçiş yapan gemilere, deniz, can, mal ve çevre emniyeti açısından kılavuz kaptan almaları "Şiddetle Tavsiye" ediliyor. 

Editör: TE Bilişim