Science Advances dergisinde çarşamba günü yayınlanan yeni bir çalışmada, kar amacı gütmeyen gözlem kuruluşu Global Fishing Watch, yüzlerce Çinli balıkçı gemisinin Kuzey Kore sularında faaliyet göstererek uluslararası yaptırımları ihlal ettiğini kanıtladı.

“Bu yasadışı balık avında yer alan filonun ölçeği, Çin’in tüm uzak deniz balıkçılığı filosunun yaklaşık üçte biri kadar. Bu, başka bir ülkenin sularında faaliyet gösteren balıkçı gemileri tarafından gerçekleştiriliyor olan en büyük yasadışı balıkçılık örneği.” dedi.

Eşsiz bir AIS verileri, gündüz ve gece uydu görüntüleme, uydu radarı analizi kombinasyonunu kullanan ekip, Kuzey Kore'nin EEZ'sinde balık avlayarak BM yaptırım kısıtlamalarını hiçe sayan muhtemel 900 Çinli balıkçı gemisini belirledi.

Bu gemilerin 2017-18'de Kuzey Kore sularında 160.000 tondan fazla Pasifik uçan kalamar yakaladıkları düşünülüyor ki bu da 440 milyon dolardan fazla değere sahip.

Kaçak filoyu tespit etmek için gece-gündüz balıkçı gemilerinin ışığını tespit eden yüksek çözünürlükte veri sağlayan optik ışık görüntüleyicileri, Radar, AIS tanımlama sistemi gibi bir çok teknolojiden yararlanılıyor.

Editör: TE Bilişim