Yüzer- Gezer Römorkör Önerisine Dikkat Çekildi

Deniz Emniyet Derneği’nden kaza Açıklaması: “Yüzer Gezer Römorkör Önerimiz Değerlendirilmeli”

Merkezi İstanbul’da bulunan Deniz Emniyet Derneği, Cuma günü öğlen saatlerinde makine arızası yaparak Rumelihisarı Aşiyan Feneri önlerinde karaya çarpan Liberya Bayraklı Songa Iridium adlı gemiye ilişkin bir açıklama yaptı. 

Dernek açıklamasında, kazanın İstanbul Boğazı’nın en dar yerinde meydana geldiğine dikkat çekilerek, “Gemi makineleri Fatih Sultan Mehmet Köprüsü’nün altında arızalandı. Gemi bir müddet dümen gücüyle gidebildi, ancak geminin hızı düşüp dümen etkisini yitirince akıntının etkisiyle sahile doğru yönlendi. Bu süreçte yüzer-gezer römorkörler müdahale edebilirdi. Boğaz’da makine arızaları sık sık yaşana bir durumdur, ancak pek çoğu karaya çarpmadan durdurulabilmektedir. Ortalama her 3 günde bir geçiş yapan gemilerle ilgili bir olumsuzluk, ramak kala veya makine arızası meydana gelmektedir. Bu nedenle, Derneğimiz, İstanbul Boğazında belli bölgelerde yüzer-gezer römorkörlerin hazır bekletilmesini önermektedir. En dar bölge olan Aşiyan-Kandilli arası da bu bölgelerden biridir” ifadelerine yer verildi. 

Yüzer-Gezer römorkör önerisinin Vitaspirit kazası sonrasında Dernek tarafından gündeme getirildiği ve öneriden sonra 2 yıl geçtiğinin hatırlatıldığı  açıklamada; “Gelişen denizcilik teknolojilerinde artık gemi kazaları İstanbul halkının günlük yaşamının bir parçası olmamalı. Römorkör teknolojileri gelişti, artık bu kazalar önlenebilir. Her zaman bu kadar şanslı olmayabiliriz, bu nedenle ilave önlemler vakit gecikmeksizin alınmalıdır” denildi. 

2017 yılında kurulan Deniz Emniyet Derneği, kazaların önlenmesi ve meydana gelen kazalardan ders çıkarılarak tekrar aynı hataların yapılmasının engellenmesi ve deniz emniyetinin ve emniyet kültürünün geliştirilmesine yönelik çalışmalar yapıyor.

Editör: TE Bilişim