KÖRFEZ TARANIRSA İZMİR UÇAR 

İzmir denizcilik taşımacılığı sektörü ve liman kullanıcıları, İzmir Körfezi’nin ve İzmir Alsancak Limanı’nın geleceğini belirleyecek olan “İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi’nin bir an evvel başlamasını istiyor.  

TCDD Genel Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortak gerçekleştireceği projeye yaklaşık 5 yıl aradan sonra ÇED onayı verildiğini belirten İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, “Bu proje İzmir’in ve bölgenin geleceği için hayati önemde. 150 metre genişlik ve ortalama eksi 11 metre derinlikte olan yaklaşma kanalının 250 metreye genişletilerek eksi 14 metre derinleştirilmesi, İzmir Limanı’nın Panamax ve Post-Panamax tipi gemilere uygun hale gelmesini sağlayacak. Limanın kapasitesinin büyümesinin önü açılacak. Sirkülasyon kanalı ile İzmir Körfezi’nin su kalitesi iyileşecek ve “yüzülebilir körfez” hedefine yaklaşılacak. Kamu ve yerel yönetim işbirliği ile gerçekleşecek bu proje, Türkiye’ye örnek olacaktır” dedi. 

TÜRKİYE’NİN LOJİSTİK BÖLGESİ İZMİR OLSUN 

Ege Bölgesi’ndeki limanların Türkiye’nin lojistik bölgesi olarak dizayn edilmesini öneren Öztürk, “Çanakkale ve İstanbul Boğazı’ndan önceki son dönemeç Ege kıyılarıdır. Boğazlarda yaşanacak bir kazanın ne sonuçlar doğuracağını biliyoruz. Öte yandan Marmara’daki obez büyümenin Türkiye ekonomisine çok fazla faydası yok. Büyüme diğer bölgelere de yayılmalıdır. İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi, Ege’nin ve İzmir’in gücünü turizmden çevreye, ticaretten sanayi yatırımlarına, lojistikten gayrimenkule kadar birçok alanda aynı anda tetikleyecektir” diye konuştu. 

Projede yaşanan her bir gün gecikmenin, İzmir’in geleceğinden kayıp anlamına geldiğini vurgulayan Öztürk, “Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknoloji Enstitüsü, Piri Reis Araştırma Gemisi ile projenin sonuçlarının incelenmesi için İzmir Körfezi’nde bilimsel çalışmalara başladı. Taramanın bir an evvel başlayıp hızla tamamlanmasını bekliyoruz. ÇED onayı almak için kaybedilen yıllar, İzmir’in geleceği için çok önemli olan bu yatırımın en kısa sürede hayata geçmesi ile telafi edilmelidir” dedi. 

LİMAN EGE SANAYİSİ İÇİN VAZGEÇİLMEZ 

Son yıllarda Aliağa ve Güney Marmara’daki liman yatırımlarındaki artış olduğunu belirten Öztürk, ancak TCDD İzmir Alsancak Limanı’nın bölge için önemini koruduğunu söyledi. Limanın tüm yük çeşitlerine hizmet sunduğunu ve gemilere 365 gün kesintisiz hizmet verdiğini belirten Öztürk, ürünlerini pazarlara en uygun maliyetle göndermek isteyen Ege’deki sanayiciler ve ihracatçılar için limanın vazgeçilmez konumda olduğunu ifade etti.  

İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkan Danışmanı Dr. Ersel Zafer Oral, Körfezde tarama yapıldığı takdirde, limanın büyüyeceğini söyledi. Oral, “İzmir Limanı 50 yılı aşkın süredir aynı şekilde devam ediyor. Türkiye limanları yük hacmi artarken, Ege limanları kan kaybetti. Kan kaybında tarama projesinin yapılamamasının çok büyük etkisi var. Türkiye gibi ülkelerde önce arz yapılır, sonra talep oluşur. Tarama yapılırsa, liman büyür. Böylece Güney Marmara’ya giden yükleri geri çekebiliriz. Limanın tüm fazlarının tamamlanmasının maliyeti 500 milyon dolara yükseldi. Ancak İzmir ve Ege’ye koyulan her bir dolar, ülke ekonomisine 3 dolar getiri sağlayacaktır” şeklinde konuştu. 

Öte yandan İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Mihri Çelik, 8 Mart’ta Yaşar Üniversitesi’nde “İzmir Körfezi ve Limanı Rehabilitasyon Projesi” ile ilgili bir sunum yapacak.  

Editör: TE Bilişim