İstikrar Bozulmasın

Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Başkanı Yusuf Öztürk, “Seçimin ülkeye ve millete hayırlı olmasını diliyorum. Artık bu seçim aşamasını da bitirdiğimize göre önümüze bakmamız gerekiyor. Zaten bizim için önemli olan 10 Ağustos değildi. 11 Ağustos’ta neler olacağıydı. Sayın Başbakanın kim olacağı da önemli. Tabi ki biz işadamları istikrarın bozulmaması gerektiğine inanıyoruz. Bizim için en önemli konu istikrar” diye konuştu.

TÜRKİYE’nin 12’nci Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın mesajlarını dikkatle izleyen İzmir iş dünyası, açılan yeni dönemde “müzmin taleplerini” tekrarladı ve gündemin artık kutuplaştırıcı siyasetten ekonomiye geçmesini ve reformların devamını istedi. Cumhuriyet tarihinde ilk kez Cumhurbaşkanı’nın sandıktan çıktığı seçimlerin ardından yeni Başbakan ve kabinesi merak edilirken İzmir iş dünyası da kendi taleplerini ortaya koydu. “Gerçek gündem ekonomiye dönülsün” konusunu pek çok başkan dile getirdi. İhracat ve katma değeri yüksek üretim için yapısal koşulların sağlanması gerektiğini belirten iş insanları, istikrara da vurgu yaptı.

2023 hedeflerine vurgu

Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, seçimden hemen sonra dolardaki gelişmelerin gündeme geldiğine işaret ederek ekonomik gelişmelerin önemine dikkat çekti. Hükümetin bir an önce kurulacağına inandığını belirten Yorgancılar, “Halkımızın ilk kez kendi cumhurbaşkanını seçmiş olması son derece önemli. Sayın başbakanımızın bundan sonraki süreçte kendi tecrübelerini yeni kurulacak hükümete yol göstereceğine, TBMM’ye destek olacağına inanıyorum. Artık bundan sonra en önemli konunun ekonomi olması ve bu alandaki reformların hızlandırılarak büyüme hızının ülkeyi 2023 hedeflerine taşıyacak hale getirilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Ekonomiye dikkat

Uşak Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Ali Yıldırım, seçimlerin hayırlı olmasını diledi. Başbakanlığa gelecek ismin ve Cumhurbaşkanı’nın ülkeyi kucaklayan ve içinde hisseden bir yapı içinde olması gerektiğini vurgulayan Yıldırım, “Ülke ekonomimizde artık kırılgan bir yapı olmaması gerekiyor. Ekonomik verilerin ve ekonomik göstergelerin kırılgan yapı yerine sistemli bir düzene girmesi şart. Son zamanda yaşanan sıkıntılar, ekonomik olarak iş dünyasını ve sanayicileri sıkıntıya soktu. Başbakanlık makamına oturacak yeni isim ile Cumhurbaşkanı, Türkiye’yi birlikte kucaklamalıdır” dedi.

Kutuplaşma azaltılmalı

Ege Sanayici ve İşadamları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Güçlü ise cumhurbaşkanının ilk kez seçimle belirlenmesinin demokrasinin gelişimi açısından önemli bir adım olduğunu belirterek, şunları söyledi: “Seçimde yerel seçimlere kıyasla katılımın düşmesi, sonucun ilk turda alınmasını sağlayan önemli bir faktör olmuştur. Sonucu belirleyen oy oranının beklentilerin altında kalmasını da seçmenin ince mesajı olarak değerlendiriyoruz. Bu mesaj kanımızca bundan sonra mevcut Anayasa, kuvvetler ayrılığı, kurumlararası uyum, teamüller gibi unsurlardan oluşan sistemin zorlanmaması, kaygı verici boyutlara gelen siyasi kutuplaşmanın ve gerginliğin bir an önce azaltılması gereğidir. Yeni cumhurbaşkanımızın ilk konuşmasında bu yönde mesajlar vermesini, uzlaşmacı bir tavır ve niyet sergilemesini memnuniyetle karşılıyoruz. Dileğimiz bu tavrın ekonomide istikrarı koruyan ve geliştiren önlemlerle desteklenmesidir. Türkiye, yeni dönemde demokratik standartlarını geliştirmiş, çağdaş hukuk ölçelerinin benimsendiği, doğal dengeleri gözeten, siyasette uzlaşma yoluyla reformların yapıldığı bir anlayışla istikrarlı bir şekilde yoluna devam etmelidir.”

Gerçek gündeme dönelim

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli de Türkiye’nin gerçek gündeminin artık reformlar ve ekonomi olması gerektiğinin altını çizdi: ““Türkiye seçimini yaptı. Başbakan Erdoğan, halkın seçtiği ilk cumhurbaşkanı olarak Köşk’e çıkmaya hak kazandı. Bu seçimin elbette siyasi sonuçları olacaktır. 10 ay sonra bu kez genel seçimler için sandık kurulacak. İş dünyası olarak, 2010’dan bu yana sürekli bir seçim atmosferinde bulunan Türkiye’nin artık gerçek gündemine dönmesini bekliyoruz. Yeni bir anayasadan siyasi reformlara, yeni bir ekonomi programından sosyal reformlara kadar yapılacak çok iş var. Yeni cumhurbaşkanımızdan, herkesi kucaklayacak yeni dönem başlatmasını ve hükümeti kurması için bir an önce icracı bir başbakana görev vermesini diliyoruz.”

Önceliğimiz ihracat

Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk de gündemin yönünün ekonomiye evrilmesi ve iş dünyasının taleplerinin gündeme alınmasına vurgu yaptı, “Bu yıl hem yerel, hem de cumhurbaşkanlığı seçimleri nedeniyle ekonominin geri planda kaldığını biliyoruz. Artık öncelikli gündemimize ve ihracatla büyümenin önünü açacak tüm yapısal değişikliklerin ivedi olarak yapılmasını bekliyoruz. Geçtiğimiz yıl da gördük ki büyümeye en fazla destek sağlayan ihracat. İhracata dayalı büyüme modeline daha fazla yoğunlaşılmalı. Yeni hükümet konusundaki beklentimiz öncelikli olarak ekonomi yönetiminin çok güvenilir, hem yurtiçinde hem de dünya tarafından kabul görmüş güvenilir ellerde bulunması veya devam etmesi yönünde” dedi.

İcraatçı hükümetle olur

Ege Genç İşadamları Derneği Başkanı Seda Kaya, seçim sonuçlarının tüm Türkiye’ye hayırlı olmasını dileyerek, “Yeni cumhurbaşkanımızın halkın hepsini kapsayıcı politikalar izleyeceğine dair beklentimiz tam. Önümüzdeki dönemde ekonomi gündemine dönülmesi işadamları olarak bizim de talebimiz. İcraatçı bir hükümetle beraber bunun olacağına inanıyoruz. İnşallah Türkiye arzu ettiği refah ve huzur seviyesine ulaşır” dedi.

 Sonrasına bakalım Batı Anadolu Sanayici ve İşadamları Federasyonu Başkanı Levent Akgerman, “Seçim bitti.

Bundan sonra önemli olan yeni kabinenin nasıl oluşturulacağı. Başbakan ve ekonomiden sorumlu bakanın kim olacağı önem taşıyor. Piyasaları etkileyecek nokta o olur. Yeni Türkiye’nin yeni ekonomik kalkınma modelinin olması lazım. Köklü bir iktisat reformuna gerek var. Ekonomik yapı içerisinde inşaat sektörü lokomotif. Tabi bu sektör Türkiye’yi taşıyor. Ama tamamlayıcı yeni teknolojilerin devreye gireceği istihdam odaklı bir modele gerek var. Gerçek gündeme geri dönülmesini arzu ediyorum. Türkiye’nin gerçekleri zor. Artık seçimi bir kenara bırakalım” dedi.

Beklenen sonuç

Cumhurbaşkanlığı seçiminin tahmin edildiği gibi beklenen sonuca ulaştığını ifade eden Uşak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Kuvvet, “Bundan sonraki aşamada yeni cumhurbaşkanımız ve başbakanımızın uzlaşmacı ve uzlaştırıcı olmasını bekliyoruz. İş dünyası olarak buna ihtiyacımız var. Türkiye’nin 2023 hedefleri son günlerde biraz saptı. Cumhurbaşkanı ve başbakan, işadamı ile 2023 hedeflerine istikrarlı bir şekilde uzlaşmalı bir tavırla el ele, kol kola yürümelidir” dedi.

Editör: TE Bilişim