KOMUT Gemisinin İtalya'da tutuklanması ile de gündeme gelen Bayrak Devleti'nin yurt dışı denet ve belgelendirme işlemlerinin düzene bağlanması amacıyla düzenleme yapıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü’nün 21.02.2012 tarih ve 2975 sayılı yazısına göre Türk Bayraklı gemilerin Uluslararası SOLAS Sözleşmesi kapsamındaki İnşa Emniyet, Teçhizat Emniyet ve Radyo Emniyet Sertifikalarına yönelik sörvey/belgelendirmesinin İdare tarafından yapılacağı durumlara ilişkin esaslar düzenlendi.

Gemi yurt dışında iken, başlangıç/ara/periodik/yıllık/yenileme sörveyleri için Gemi Sörvey Uzmanları ile yurtdışında liman devleti denetimlerinde tutulan ancak tutulma tarihinden sonra Türkiye limanlarına bir yıldan fazla süre ile uğramayan gemilere yönelik program dışı sörveyler için Gemi Denetim Görevlileri yurtdışında görevlendirilebilecek. Yazıda buna ilişkin esaslar yer alıyor.

Bu esaslara göre;

-Türk bayraklı gemilerin sahibi ve işleticisi İnşaa, Teçhizat ve Radyo Emniyet Sertifikalarına yönelik sörvey ve belgelendirme talepleri, geminin bağlama limanının bağlı olduğu Gemi Sörvey Kurulu Başkanlığına sertifikaların geçerlilik süresinin sona ereceği tarihten en az 30 gün önce yapılacaktır.

-İnşaa Emniyet Sertifikası, Teçhizat Emniyet Sertifikası ve Radyo Emniyet Sertifikası sörveyleri için, sörvey tipi ve geminin kondisyonuna bağlı olarak birden fazla GS Uzmanı görevlendirilebilir.

-Görev süresi gün olarak, sörveyin tipine, kapsamına ve görevlendirilecek GS Uzmanı sayısına bağlı olarak Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğünce belirlenecek.

- Görevlendirilecek GS Uzmanı ya da uzmanlarının vize, ulaşım ve yol dahil harcırah giderleri gemi sahibi ya da işleticisi tarafından giderilecek.

-Sörvey süresinin uzaması durumunda uzayan görev süresinin harcırah bedeli gemi sahibi veya işleticisi tarafından karşılanacak.

 Türk Bayraklı Gemilerin Yurtdışı'ndaki programdışı sörveyleri için gemi sörvey uzmanlarının görevlendirilmesi esasları ise; şu şekilde belirlendi:

-Türkiye'deki limanlara 1 yıldan fazla süre ile uğramayan Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yurtdışında uygun zaman ve yer planlaması yapılarak programdışı denetim yapılacak.

-Programdışı Denetim için görevlendirilecek GS Uzmanları, Deniz ve İçsular Düzenleme Genel Müdürlüğü koordinasyonu ile ve gerekli görülmesi durumunda geminin en son belgelendirilmesinin yapıldığı Liman Başkanlığı'ndan en az 2 denetim görevlisi belirlenecek.

-Görev süresi gün olarak geminin teknik durumuna göre belirlenecek.

-örevlendirilecek GS Uzmanı ya da uzmanlarının vize, ulaşım ve yol dahil harcırah giderleri gemi sahibi ya da işleticisi tarafından giderilecek.

 

Editör: TE Bilişim