Fransa'nın turistik kenti Antibes'te bulunan Marineland parkı yetkililerinden Jon Kershaw, "Yunuslarda soluk almak, insanlardaki gibi refleks değil, iradi bir eylemdir. Okyanusta bilinçsiz kalmak ölümcül olabilir, nefes almazlarsa da ölürler" dedi.

Kershaw, "Yunuslar 'uyanık kalarak uyumak' için beyinlerinin yarısını 'kapatırlar', beynin diğer yarısı, nefes almak gibi hayati işlevlerin denetimini sağlar" diye konuştu.

"Beynin yarısının uyuduğu" sırada metabolizmanın yavaşladığı ve yunusların neredeyse hiç hareket etmedikleri belirlendi.

Bu durumda, yunusların bir yüzgeçlerinin su yüzünde olması nedeniyle suyu dalgalandırdıkları ve böylece fark edilebildikleri kaydedildi.

Yunusların, beyinlerinin iki kısmını dönüşümlü olarak harekete geçirdikleri ve her seferinde diğer gözlerini kapadıkları ifade edildi.

"Tek taraflı uyumanın" laboratuvarlardaki testlerde de kanıtlanabildiği, bilimadamlarının beynin "uyuyan" kısmında yavaş beyin dalgaları, "uyanık" kısımda ise hızlı beyin dalgaları saptadıkları, 20 dakika sonra da bu tablonun tersine döndüğü belirtildi.

Yunusların günde 8 saat bu şekilde uyudukları ifade edildi.

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim