Yunanlı Balıkçılar Türkleri Örnek Aldı

Akdeniz Koruma Derneği tarafından birçok ulusal ve uluslar arası kuruluş ile yapılan ortak çalışma ile Muğla kıyılarında balık neslinin devamı ve deniz koruma alanları projesi Yunanistan’ın Ege kıyısında bulunan turistik Santorini adası balıkçılarına ilham kaynağı oldu.

Santorini’li balıkçılar Muğla’da yapılan çalışmayı örnek alarak Santorini adası kıyısında da hayata geçiriyor. Santorini’li balıkçılar 2014 yılı başında oybirliği ile bir denizel koruma alanının kurulmasına onay verirken, yerel paydaşlarla yıllardır sürdürülen uzun tartışmalardan sonra bu anlaşmayla, Santorini’de ilk koruma alanı kurulacak.

Bundan sonraki aşamada, balıkçı birliği, belediye, Hellenic Deniz Araştırmaları Merkezi (HCMR) ortak bir üçlü bir komite ile alanın yönetimini yürütecek. Proje, Stavros Niarchos Vakfı’nın desteği ile Cousteau Divers tarafından HCMR ve Submon’dan aldığı hizmetlerle yürütülüyor.

Türkiye’de projenin uygulanmasında başarılı çalışmaları ile dikkat çeken Akdeniz Koruma Derneği Başkanı Zafer Kızılkaya, “İyi yönetilen ve iyi korunan bir denizel koruma alanı hem turizm sezonunu yaz aylarının ötesine uzatarak ve istihdam olanaklarını arttırarak, hem de balıkçılar için balık kaynaklarının güçlenmesini sağlayarak Santorini için ciddi miktarda ekonomik yarar sağlayabilir” dedi.

Editör: TE Bilişim