Yunanlı armatörler yeni gemilere gemiadamı arayışında

Gelecek birkaç yıl içinde filoya 800 gemi ekleyecek olan Yunanlı armatörler liselerde kampanyalara başladı. Denizcilik akademilerine başvuruların artmasına rağmen armatörler sayıyı yeterli görmüyor.

Birkaç yıl içinde filoya girmesi beklenen yaklaşık 800 yeni geminin ülkedeki gençlere yeni iş imkanı yaratacağı belirtilirken son birkaç yılda denizcilik akademisine başvuruların düşük olması armatörlerin personel için yine yabancı gemiadamına yöneleceğini gösteriyor.

Araştırmacılık şirketi Drewry’in verilerine göre, dünya genelinde kaptan ve mühendis eksikliğinin 2013 yılına kadar 33 binden 42 bin 700’e çıkacağı belirtildi. Bunun Çin ve Hindistan gibi büyük işgücüne sahip ülkelere hatta % 10 işsizlik olan Yunanistan için yeni bir iş kapısı olacağı vurgulandı.

Ancak gemilere olan talep hiçte beklendiği gibi değil. Yunanlı armatörüne ait yüzlerce gemide 5 bine yakın zabit eksikliği yaşanacağı belirtildi. Ülke bayrağı taşıyan gemilerin zabitan ihtiyacının ise 1200 civarında olduğu kaydedildi.

2008-2009 yılında ülkedeki denizcilik akademilerinden 447 kaptan ve 379 mühendis mezun olmasına rağmen gemilerin zabit ihtiyacı giderilemedi.  Yunan armatörler birliğinin kolejlerdeki kampanyaları sonucu denizcilik akademilerine başvurular % 50 yükselme gösterse de yine de bu artış yeterli görülmedi.  Yunanistan’da faaliyet gösteren 1200 adet denizcilik şirketinde yaklaşık 16 bin 200 yunanlı 14 bin de yabancı gemiadamı görev yapıyor.

Editör: TE Bilişim