DTO İZMİR ŞUBE BAŞKANI ÖZTÜRK; “KOMŞUMUZ YUNANİSTAN TARAFINDAN YAPILAN UYGULAMAYI DOĞRU BULMUYORUM”

Kuşadası-Sisam arasında yolcu taşımacılığı yapan Meander Travel’ın ‘Kuşadası Ekspres’ adlı feribotuna  el konulmasının ardından bir açıklama yapan DTO İzmir Şubesi Yönetim Kurulu başkanı Yusuf Öztürk, dost ülke Yunanistan tarafından gerçekleştirilen sorma-ver şeklindeki uygulamayı doğru bulmadıklarını söyledi.

İki ülke arasında 2005 yılından buyana “Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması” nın uygulanmakta olduğunu belirten Öztürk, “Anlaşmanın getirdiği şartların komşumuz Yunanistan tarafından uygulanması gerekiyor. Firmalar, Türkiye’de yaptıkları satışlar nedeniyle zaten T.C Maliyesine gerekli vergiyi ödüyorlar. Dolayısıyla Yunan makamlarınca aynı matrah üzerinden ikinci bir vergilendirme yapılması iki ülke arasında yapılan anlaşmaya aykırı. Taşımacılık işi yapan üyelerimiz Yunanistan’a sattıkları biletin vergisini Yunanistan’a, Türkiye’de sattıkları biletin vergisini ise Türkiye’ye ödüyorlar. Sorun, Türkiye’de de satılan biletlerden de Yunan makamları tarafından %5 liman harcı talep edilmesinden kaynaklanıyor. İMEAK DTO İzmir Şubesi olarak Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Dışişleri Bakanlığı nezdinde girişimlerimiz devam ediyor. Konu, çözüme ulaşıncaya kadar takipçisi olacağız” diye konuştu.

Meander Travel Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Gür ise, geçtiğimiz hafta Cumartesi günü hiçbir gerekçe gösterilmeden içerisindeki elemanlarla birlikte tutulan feribotun hala limanda bağlı olduğunu anlatarak,  yaşanan bu gelişmelerin iki ülke arasındaki ticareti olumsuz yönde etkileyebileceğini ifade etti.
Editör: TE Bilişim