Yunanistan'dan iade çalışması

Yunanistan, Ege Bölgesi'ni geçiş güzergahı olarak kullanırken yakaladığı kaçakları Türkiye'ye iade etmeye çalışıyor. Son beş yılda Türkiye'ye 22 bin kaçak geri gönderilmek istendi. Türkiye, sayısı az da olsa kanun dışı yollardan kaçak alıyor. Yakaladığı kaçakları ise Yunanistan veya Suriye'ye iade ediyor.

Uluslararası Af Örgütü (UAÖ) Türkiye Şubesi Mülteci Hakları Koordinatörü Taner Kılıç, geri kabul sözleşmeleri kapsamında son beş yılda Yunanistan'ın Türkiye'ye 22 bin 112 kişiyi iade etmeye çalıştığını söyledi.

Türkiye'nin ise 4 bin 264 göçmeni geriye kabul edebileceğini açıkladığını belirten Kılıç, beş yılda Yunanistan'dan alınan toplam kaçak sayısını ise bin 493 olarak açıkladı. Yunanistan üzerinden de Türkiye'ye kaçak geldiğinin altını çizen Kılıç, "Son beş yılda Yunanistan üzerinden gelen bin 544 kaçak yakalandı. Bunların 19'u tekrar Yunanistan'a teslim edilebildi. Yunanistan, kanunlarına göre üç ay içinde işlemi bitiremediği takdirde kaçağı serbest bırakmak zoruda. Böyle olunca da bu insanlar Avrupa'ya rahatça geçebiliyor" dedi.

İnsanların daha müreffeh bir yaşam amacıyla Türkiye'ye mülteci olarak gelmek için yoğun bir çaba sarfetmediğini anlatan Taner Kılıç, toplam iltica talebinde bulunan kişi sayısının 15 bin 556 olduğunu hatırlattı. Talebi kabul edilenlerin ise 7 bin 212 kişi olduğunu açıklayan Kılıç, Türkiye'nin doğudan batıya, güneyden kuzeye olan harekette bir geçiş ülkesi olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin 1951 yılında Birleşmiş Milletler (BM) statüsünde hazırlayıcı olarak görev aldığı Cenevre Sözleşmesi'ne uymadığını da iddia eden Kılıç, "Sözleşmeyi hazırlayıcı ülkelerden biri olmasına rağmen Avrupa dışından insanları mülteci olarak kabul etmiyor. Kaçakları, sığınmacı ülke olarak kabul ediyor. Hem Türkiye hem de BM Mülteciler Yüksek Komiserliği nezdinde paralel dosyalar açılıyor. İki üç yıldan önce de bu prosedür bitmiyor. İçişleri Bakanlığı'nın mülteciler için 23 uydu şehri var. Ege Bölgesi'ne en yakın uydu şehirler Afyon, Kütahya, Eskişehir ve Isparta. Kaçaklara barınma veya maddi yardım sağlanmıyor. Parasız insanların bu şekilde yaşaması çok zor, çalışmaları da sözkonusu değil. Böyle olunca mülteci müracaatı yapanların bir kısmı da Avrupa'ya kaçmaya çalışıyor" şeklinde konuştu.

sondakika.com

Editör: TE Bilişim