Ege Birlik firmasına ait olan Çeşme Ekspres geisi hakkında firma sahibi Metin Akduran'dan alınan bilgiye göre; 20 yaşındaki Çeşme Ekspres gemisi Yunanistan ve Türkiye arasında sefer yapıyordu.

Akdurak, "19 yıl boyunca Kuşadası-Sisam arasında çalıştıktan sonra gemiyi satın aldık ve Sakız hattında ikinci bir gemiye ihtiyaç duyduğumuzdan geçen yıl Çeşme’ye getirdik. Bu gemiler her yıl denize elverişlilik belgesi için hem Türk tarafında, hem de Yunanistan tarafında sörvey tabir ettiğimiz kontrollere girer. Çeşme Ekspres’i kontrol zamanı geldiğinde geçen yıl boş olarak Sakız adasına sörvey için gönderdik. O zaman da tutukladılar. Gemi tekrar Çeşme’ye geldi ve sıkı bir kontrolden geçtikten sonra geçen 16 Mart Cuma günü Türk sörveyinden geçerek onay aldı. Dün ise sörvey sonrası ilk sefer için Sakız Adası’na gitti. Hiçbir eksiği olmamasına rağmen gemi tutuklandı" diye konuştu.

Yapılanlara Anlam Veremedi

Yunan yetkililerin bu anlamsız tavrına anlamveremediklerini söyleyen Akduran "akla tek bir soru geliyor; Acaba hatta çalışan tek Yunan gemisi kayırılmak mı isteniyor?" dedi. "Böyle bir şeyin olabileceğine ihtimal vermek istemiyoruz. Ama Türk sörveyinden onay almış geminin 5 gün sonra Yunanlılar tarafından tutuklanmasının da başka bir izahı yok. Yapılan yanlışlıktan dönmedikleri takdirde Sakız Adası’na Türkler’in gitmemesi için protesto eylemi yapma çalışması başlattık. Umarım zaten ekonomisi batmış durumdaki Yunanistan’ın adalarına Türkler’in gitmemesinin getireceği maliyeti hesap ederler ve gereksiz zorluklarla hattaki rekabetin önüne geçmeye çalışmazlar" diyerek konuşmasına son verdi.

Editör: TE Bilişim