Yunanistan'a Kardak notası

Türkiye, Yunanistan'a ait sahil güvenlik botları ve balıkçı teknelerinin son günlerde Türk karasularını çok sayıdaki ihlali üzerine Atina'ya nota verdi.
Diplomatik kaynaklar, Dışişleri Bakanlığı'nın, karasuları ihlallerine ilişkin olarak Yunanistan'ın Ankara Büyükelçiliği nezdinde dün girişimde bulunduğunu bildirdi. Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan verilere göre, Kardak kayalıkları bölgesinde 7 Aralık'tan bu yana 25 ihlal vakası meydana geldi.

İHLALE DEVAM

Yunan balıkçılar ve Yunan sahil güvenlik botları dün sabah da Kardak kayalıklarındaydı. Yunanistan'ın Kilimli (Kalimnos) adasından gelen AZ 613 no'lu Yunan Sahil Güvenlik botuyla İstanköy (Kos) Adası'ndan gelen AZ 040 bordo no'lu sahil güvenlik gemisi Turgutreis açıklarındaki Yassıada ve Çatalada önlerine kadar gelerek Türk karasularını ihlal etti. 16 Yunan balıkçı teknesinin de 2 Kardak kayalığı arasında ve çevresinde avlanmayı sürdürdüğü görüldü.
Bölgeye gelen 302 no'lu Türk Sahil Güvenlik botu, Yunan botlarını Türk karasularından çıkardı. Yaklaşık 45 dakika süren denizdeki 'it dalaşı' sırasında Türk ve Yunan botları birbirlerine 10 metre kadar yaklaştı.
Türk botunun Yunan balıkçılara yaptığı, "Sularımızı ihlal ediyorsunuz. Gerginliğin sona ermesi için bölgeyi terk edin" uyarısına bazı Yunan balıkçıların bayrak sallayarak cevap verdiği gözlendi.

milliyet

Editör: TE Bilişim