Yunanistan'la yaşanan Gulet sorunu AB gündeminde

Temmuz ayında başlayan ve gerek Türkiye gerekse Yunanistan açısından önemli bir gelir kaybına neden olma potansiyeli taşıyan Ege Denizi'ndeki ‘gulet krizi’ Avrupa Birliği gündemine taşındı.

Türkiye ile AB arasında yapılan Yüksek Düzeyli Ulaştırma Diyaloğu Toplantısı’na katılan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Ege Denizi’ndeki turizmi olumsuz etkileyen uygulamayı AB Komisyonu’nun Ulaştırmadan Sorumlu Üyesi Violeta Bulc’a iletti.

Bulc, konuyu ilk fırsatta Yunanistan’ın ilgili bakanıyla ele alacağı sözünü verdi.

AB’DEN OLUMLU MESAJ

Ortak basın toplantısında konuşan Arslan, Ege Denizi’nde sadece turist taşıyan geleneksel ahşap tekneler olduğunu hatırlatarak, “Bu tekneler, hem ülkemiz insanının Yunanistan adalarına gitmesini hem oradaki Yunan vatandaşlarının ülkemize gelmesini sağlıyor. Bizim gündeme getirdiğimiz, bu geleneksel ahşap yatların SOLAS (Denizde Can Güvenliği Uluslararası Sözleşmesi) kapsamında yolcu gemileri gibi görülmemesidir” dedi. Bulc da “Bu sorunu karşılıklı çıkarlar çerçevesinde iki ülkenin de yararına olacak şekilde çözmeye çalışacağız” dedi.

HENÜZ ÇÖZÜLEMEDİ

Yunan makamları geçen temmuzdan bu yana Yunan adalarına turist taşıyan guletleri, ticari gemi filoları için hazırlanmış olan kriterler çerçevesinde denetlemeye başladı. Atina, Türk guletlere yolcu gemisi denetimi yapıp ceza kesmeye başlayınca kriz tırmandı.

Editör: TE Bilişim