Mitolojik sitem   

Başbakan Erdoğan’ın ziyaretiyle buzların iyice eridiği Türkiye ile Yunanistan arasında bu kez mitolojik pürüz çıktı.

Yunanistan, 3 Türk savaş gemisinin Atina’ya 69 kilometre uzaklıktaki Sounion Burnu’nun hemen yanından geçmesinden ve Ankara’nın hassasiyetleri dikkate almamasından rahatsız olup sitem ettiler. Atina Kralı Theseus, Girit zaferinden dönerken beyaz yelken çekmemiş, Sounion Burnu’nda bekleyen babası di,a, “Oğlum yenildi” diye intihar etmişti.

EKONOMİK kriz nedeni ile zor günler geçiren Yunanistan hükümetinin gündeminde, içerdeki ağır sorunlara rağmen yine Ankara ile arasındaki gerginlik var. Karasularının sınırları ile ilgili ihtilaf, bu kez Ege semalarında it dalaşları yerine Ege Denizi’nde donanma gemilerinin faaliyetleri üzerinden yaşandı. Yunan hükümeti, Türk donanma gemilerinin Atina’nın 69 kilometre ilerisindeki Sounion Burnu’nun hemen yanından geçerek seyretmesinin yarattığı hassasiyeti, Ankara’nın dikkate almamasından rahatsız olup sitem ettiler.

Yunan kaynaklar, konunun Atina ziyareti sırasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ın gündemine bizzat getirilmesine rağmen, 14-15 Mayıs tarihlerindeki ziyaretten sonra Türk donanmasından 3 geminin yine aynı rotayı kullandığını bildirdi. Yunan tarafı, bu geçişleri sistematik hale getiren Türk tarafının yeni bir tehdit mesajı gönderdiğini iddia ediyor.

Hassasiyetin kökeni

Yunan hükümetinin taciz iddiasına konu olan rota, uluslararası suların tam sınırında olsa da gemilerin Sounion Burnu’nu yalayarak geçiş yapması ile ilgili aşırı hassasiyetin sırrı mitolojide yatıyor.

Efsaneye göre, Atina Kralı Theseus, Minotauros’a karşı Girit’te kazandığı zaferden dönerken, gemisine zafer işareti olarak beyaz yelken çekmeyi unuttu. Sounion Burnu’nda oğlunu bekleyen babası Aegeus, yaklaşan gemide beyaz yelkeni göremeyince oğlunun yenildiğini zannederek kendini denize atıp intihar etti.

Yunan mitolojisinde Ege Denizi’nin isminin bu trajik olaydan sonra baba Aegeus’un anısına verildiği anlatılır. Hürriyet’e konuşan Yunan kaynaklara göre, Türk tarafı Sounion’un tarihsel anlamının bilinci ile donanma gemilerini özellikle buradan geçiriyor. Zira Türk gemileri yasal geçiş sınırını aşmıyor ancak Atina’ya en yakın noktadaki tarihsel önemi olan Sounion Burnu’ndan geçerek psikolojik baskı yaratıyor.

11 kez aynı rota

Yunanistan’ın kayıtlarına göre, Türk donanmasına ait firkateynler 1 Ocak 2010’dan beri toplam 11 kez Sounion Burnu ile 12 milden biraz daha fazla uzaktaki Kea Adası arasından geçti. Başbakan Erdoğan’ın 14-15 Mayıs’taki Atina ziyaretine kadar söz konusu rotayı kullanan Türk gemilerinin sayısı 8 olmuştu.

Bu geçişleri Ege’de yeni bir tahrik olarak algılayan Yunan hükümeti, konunun Erdoğan’ın gündemine getirilmesinin ardından Türk donanmasının benzer faaliyetlerinin kesilmesini bekledi. Ancak Erdoğan’ın ziyaretinden sonra aynı noktadan 3 Türk donanma gemisinin daha geçmesi, Yunanistan’daki rahatsızlığın şiddetini arttırdı.

Erdoğan’dan sonra 3 kez

m Başbakan Erdoğan’ın ziyaretinden sonra gerçekleşen ve Yunanistan’ın şikayetine neden olan son 3 geçiş şöyle: 22 Mayıs Gökçeada Firkateyni, 7 Haziran Yıldırım Firkateyni ve 12 Haziran Bafra Korveti. Yunan kaynaklar, ekonomik kriz nedeni ile zaten sıkıntıda olan sahil halkının, Türk donanmasının yakın geçişleri nedeni ile daha tedirgin hale geldiğini iddia ediyor.

2002 Mart’ında Ege’deki sorunlara barışçıl çözümler bulunması hedefi ile iki ülke arasında başlatılan keşif görüşmelerin ve üzerinde anlaşılan güven arttırıcı önlemler sürecinin Türk tarafından gelen bu tür manevralar nedeni ile yara aldığı da öne sürülüyor.
 

Editör: TE Bilişim