Yunanistan Deniz Ticaret Bakanlığı geri geliyor

Yunan hükümeti Deniz Ticaret Bakanlığı’nı yeniden kuruyor. Parlamentoya sevk edilen yasa tasarısında bakanlık Deniz Ticaret, Adalar ve Balıkçılık Bakanlığı adını taşıyacak. Yunan Armatörler Birliği ise hükümeti eleştirdi.

Yunan hükümeti, denizcilik çevrelerinden gelen ısrarlı baskılar karşısında Deniz Ticareti Bakanlığı’nı yeniden tek bakanlık halinde kurmak üzere harekete geçti.

Parlamentoya sevk edilen yasa tasarısında bakanlık, ‘Deniz Ticaret, Adalar ve Balıkçılık Bakanlığı’ adını taşıyacak. Yunan denizcilik çevreleri uzun zamandır ülkenin dünya denizlerindeki menfaatlerinin gözardı edilerek, bağımsız Deniz Ticareti Bakanlığı’nın sanayi ve ulaştırma karmasında bir bölüm gibi görülmesinin, ülkenin denizcilik geleneklerini ağır şekilde zedeleyeceği iddiasını ileri sürmekteydiler.

Dördüncü kez yenilenen tasarı son halini alırken, Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı da yeniden kurulacak Deniz Ticareti Bakanlığı birimi olarak yeniden yapılandırılmak isteniyor. İlk hazırlık çalışmalarında Sahil Güvenlik Komutanlığı iki ayrı bakanlık sorumluluğunda
görülüyordu.

Dünya Denizcilik Günü törenleri sırasında Vatandaşı Koruma Bakanı Christos Papoutsis hükümetin denizciliği ve gemiadamlarını milli bir dava ve ülkenin ekonomik kalkınmasının geleneklerinden saydığını belirterek ülkenin deniz ticaretindeki güçlü varlığının Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın da bu bünyede yer almasıyla Yunanistan’ı dünyanın dünya süper gücü yapacağını söyledi.

Yeni Deniz, Ulaştırma ve Adalar Bakanı Yannis Diamantidis ve Bakan Yardımcısı Elpida Tsouri yasal hazırlıkların tamamlanarak Deniz Ticaret Bakanlığı’nın kısa zamanda yaşam bulacağı inancını belirttiler.

Hükümetin Sahil Güvenlik Komutanlığı’nı da Deniz Ticareti Bakanlığı bünyesine alması yaklaşımı ise denizcilik çevrelerinden ağır eleştiriler aldı. Armatörler, etkinliği olmayan bakanlığın yeniden yapılandırılması yönünde en az on bir aydan beri uyarıda bulunduklarını belirtmekteler.

Ayni çevreler yetkileri son derece kısıtlanmış Yunan deniz ticareti sektörünün bağımsız bir Deniz Ticareti Bakanlığı ile temsil edilmesinin ulusal bir çıkar ve gelenek olduğunu hatırlatarak, yeni Deniz Ticaret Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de nasıl bir şekil alacağını görmek istediklerini sormaktalar.

Bazı olumlu gelişmelere tanık olduklarını ifade eden bir armatör, “Biz hep buradayız” derken Yunan Armatörler Birliği hükümete eleştiriler yönelterek “Yeniden hiçbir etkinliği olmayacak bir bakanlık kurmak istiyorlar” diye hücumlarda bulundu.

Londra Middlesex merkezli Yunan Deniz Ticareti Birliği Komitesi hükümetin Yunan deniz ticaretinin sektör temsilcileriyle ve birliklerle işbirliği yapmamasından dolayı “Tam bir hayal kırıklığı içinde olduklarını” belirtti.

Yunan Deniz Ticaret Odası’ndan yapılan açıklamada ise benzer eleştiriler ortaya konuldu. Panhellenic Gemiadamları Federasyonu önceki olaylardan hiçbir şekilde ders alınmadığını üzülerek gördüklerini belirterek hayal kırıklığı içinde olduklarını açıkladı.

Ancak genel olarak Yunan denizcilik çevreleri bakanlık kurulmasını olumlu buluyor.

 

Editör: TE Bilişim