Adalara giden turistik gemiye kabotaj kaldırıldı

Yunan parlamentosu hayli gürültülü görüşmelerden sonra Yunan adaları arasında AB üyesi ülkeler dışında sefer yapacak turistik amaçlı gemilere de kabotaj uygulanmaması kararını onayladı. Bu yasa ile yabancı bayraklı bir turistik yolcu gemisi bir seferde gidiş-dönüş yapmak üzere Yunan adalarına uğrayabilecek.

Parlamentonun yaz dönemi boyunca sağ ve sosyalist sol partilerden gelen yoğun eleştirilere rağmen onayladığı yasa ile gemilerin bir limanda en az 12 saat kalmak yerine sekiz saat kalmasına da müsaade ediliyor.
 
Turistik gemi için asgari 49 yolcu şartı

Bir diğer madde ile en az 49 yolcu ile asgari 48 saatlik sefer programına sahip olan gemiler turistik yolcu gemisi sayılıyor. Gemiadamları, kaynak yaratmak üzere çıkartılmış olan özel vergi yolcu sayısına göre müteakip her limanda göreceli olarak yüzde 7'ye kadar indiriliyor.

Yasa, turistik yolcu gemicilik şirketlerine Yunan gemiadamı istihdamı gibi bir yükümlülük getirmemekte. Buna karşılık Yunan gemiadamlarına özellikle Ege adaları bölgesinde yeni bir istihdam imkânı da olabileceği haberde yer almakta.
 
Gemiadamı istihdamı için teşvik sağlandı

Yunan gemiadamları sendikalarının, sağ ve sol eğilimli parlamenterlerin çok çetin muhalefetine rağmen yasada Yunanlı gemiadamı kullanılması zorunluluğu olmayışına karşın hükümet, Yunanlı gemiadamı istihdam edecek turistik yolcu gemiciliği şirketlerine ayrıca bir öncelik tanımak üzere çalışmalarını sürdürmekte.

Ekonomi, Rekabet ve Denizcilik Bakanı Prof. Louka Katseli, turistik yolcu gemiciliği şirketlerinin bu konuda üç yıla kadar olmak üzere anlaşma önerisinde bulunabileceklerini, uluslararası tanınmış denizcilik şirketleri için bu sürenin beş yıla kadar uzatılabileceğini söyledi.
 
Adalara yeni iskele yapılacak

Bakan Louka Katseli, çıkartılan yasa ile serbest rekabet ortamı yaratılarak AB'den gelen tüm eleştirilerin sona ermiş olacağını ve yasanın diğer ülkelerin gemicilikteki deneyimlerini de şart koştuğunu söyledi.

"Hiçbir ülke sınırsız serbestiyete sahip olamayacaktır" diyen Prof. Katseli şöyle devam etti: "Bu yasa son derece esnektir ve Yunan kamu sektörüne de toplumun çıkarlarını korumak gibi bir öncelik tanımaktadır. Kabotajın kaldırılması, denizcilik sektörünün kalkınması adına toplam politikaların bir parçası olarak bilinmelidir."

Turistik yolcu gemilerinin daha rahat yanaşıp kalkabilmeleri için adalara yeni yanaşma iskeleleri ve terminaller yapılacağını açıklayan Prof. Katseli, "Bu yatırımlar Yunanistan'ın gülen yüzü olacaktır. Pire turistik yolcu limanını daha modern koşullarda yeniden yaratmak gibi başlatılacak olan yatırımlar Yunanistan'ın yeni turistik yolcu gemiciliği politikası olarak bilinmelidir" dedi.

Editör: TE Bilişim