AB Komisyonu haziran ayında, ETS (emisyon ticaret sistemi) kurallarını Avrupa Yeşil Anlaşması doğrultusunda revize edecek ve bu revize ile birlikte ilk kez uluslararası deniz emisyonları bu kurallara dahil edilecek.

'Kirleten öder' ETS'nin merkezinde yer alsın!

Sivil toplum kuruluşu Transport & Environment (T&E) ile birlikte Yunan ve İsveçli armatörlerinden oluşan bir ittifak komisyona gönderilen bir mektupta, Avrupa Komisyonu'nu 'kirleten öder' ilkesini emisyon ticaret sistemi'nin (ETS) merkezine koymaya çağırdı.

Çin ve ABD rehberlik etmesi için AB kurallarını bekliyor!

Koalisyon, İsveç Armatörler Birliği ve Yunan Armatörler Birliği başkanları tarafından imzalanarak komisyona gönderilen mektupta, denizcilik ETS'sinin sektöre özel olarak tasarlanmasını talep etti. AB tarafından belirlenecek kuralların önümüzdeki yıllarda deniz taşımacılığı emisyonlarının düzenlenme şeklini tanımlayacağının altı çiziliyor. Çin ve ABD gibi diğer kural belirleyici otoritelerin de denizcilik endüstrisi ETS'leri için yeni kurallar belirlemeden önce rehberlik etmesi üzere AB'nin kararını bekledikleri düşünülüyor.

''AB, denizcilikte karbon fiyatlandırmasının ayrıntılarına karar veriyor!''

T&E'nin Denizcilik Direktörü Faig Abbasov; “Bu, denizcilik endüstrisi için kritik bir zaman. AB, denizcilikte karbon fiyatlandırmasının ayrıntılarına karar verirken, deniz taşımacılığında karbonsuzlaşma için bir fırsat olarak karşımıza çıkıyor. İyi hazırlanmış bir teklif, sektörün düzgün işleyişini baltalamadan bunu başarabilir. Diğer denizcilik şirketlerini iddialı ve etkili bir kural teklifi oluşturulması için bu endüstri-STK koalisyonuna katılmaya çağırıyoruz."

''AB ile üçüncü ülkeler arasındaki seferleri de kapsaması gerekiyor!''

Mektupta, ETS'nin AB içindeki ticari seyirlerle sınırlı kalmaması gerektiği, aynı zamanda AB ile üçüncü ülkeler arasındaki seferleri de kapsaması gerektiği belirtiliyor. Yalnızca AB içi seferler için düzenlenecek bir ETS'nin, önlemin çevresel etkinliğini azaltacağı ve tüm yükü kısa deniz taşımacılığı şirketlerine yükleyeceği vurgulanıyor.

Koalisyon ayrıca, Avrupa Parlamentosu’nun araştırma, geliştirme ve yeşil yakıtların dağıtımını finanse etmek için ETS altında bir Okyanus Fonu oluşturma önerisini de destekliyor.

Editör: TE Bilişim