Afrika Ortadoğu Koptu Geliyor! Yunan Tankerleri 758 Kaçak Göçmeni Kurtardı

DenizHaber.Com'da yayınlanan "Evelyn Maersk 352 mülteciyi kurtardı" haberi henüz gündemde iken bu kez de iki yunan tankerinin toplamda 750'den fazla mülteciyi kurtardığı haberi geldi. 

İlk olayda Tsakos Columbia tarafından işletilen 116.000 DWT'luk tanker "M/T Proteas" Mısır'ın Sidi Kerir limanından Augusta Limanına seyir halinde iken 27 Ağustos günü Roma Arama Kurtarma Merkezi tarafından Bingazi'nin Kuzeydoğusunda Marsa Susa Limanının 60 mil açığında güç durumda bir tekne olduğu bilgisi verildi. 

Protea tankerinin kaptanı Panagiotis Mellos rotasını değiştirerek bölgeye gitti. Öğleden sonra olay yerine varan geminin 23 kişilik mürettebatı, aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu 221 kişiyi kurrtardı.

2006 yılı yapımı Yunan Bayraklı  tankerde kazazedelere yiyecek ve içecek verildi. 29 Ağustos günü Augusta Lİmanına varan tanker kaptanı burada kaçak göçmenleri İtalyan yetkililere teslim etti. 

M/T Bonita tankerinden iki ayrı kurtarma

TMS Tankers tarafından işletilen 108.000 DWT Aframax tanker Bonita ise iki ayrı kurtarma operasyonunda 60'ı çocuk toplam 537 kişiyi kurtardı.

Ağustos başında 2006 yapımı gemi İtalyan Sahil Güvenliği tarafından aranarak yakınlarında bulınan zor durumdaki bir tekneyle ilgili bilgi verildi. Yunan Bayraklı tanker bölgeye ilerleyerek 270'i Bangladeşlli toplam 357 kaçak göçmeni kurtardı.

Göçmenlerin geri kalanının Suriye, Nijerya, Hindistan, Sudan, Filistin, Gine, Gana ve Fas uyruklu oldukları belirlendi.

Gurupta 6 kadın ve 11 yaşında bir de çocuk bulunmaktaydı.

Kazazedeler, tahliye edilmek üzere İtalya'nın Sicilya adasında bulunan Pzzallo Limanına götürüldü. 

10 gün sonra bu kez Roma Arama Kurtarma Merkezinden yine M/T Bonita tankerine Libya'nın 240 deniz mili açığında zor durumda bir tekne bulunduğu bilgisi verildi. 

Bu kez 59'u küçük çocuk olmak üzere 180 kişi kurtarıldı. Kurtarılanların 94'ü Filistinli, 85'i Suriyeli ve bir de Iraklı bulunduğu belirlendi. 

Tanker yolunu değiştirdi ve kazazedeleri Sicilya'nın Porto Empedocle Limanına çıkardıktan sonra Rotterdam'a tahliye için normal rotasına devam etti.

Porto Empedocle Liman Başkanı Kaptan Massimo di Marco, Bonita Gemisi kaptanını tebrik ederek; "Bu başarılı kurtarma operasyonu kumandanız altındaki ticaret gemisinin fedakarlığıyla gerçekleşmiştir ve bu beni gururlandırmıştır" dedi. Liman Başkanı, "Denizde dayanışma, eski bir gelenektir ve dünya denizcilik camiasının önemli sacayaklarından birisidir" şeklinde konuştu.

Editör: TE Bilişim