Yunan sahil güvenliğinden "botu batırma" açıklaması

 Yunan Sahil Güvenlik Komutanlığı, sığınmacıları taşıyan botun batırılmasının "kurtarma operasyonu" olduğunu iddia etti

 Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı (HCG), Ege Denizi’nde Yunan ekiplerinin sığınmacı botunu batırmasını "kurtarma operasyonu" olarak takdim etti. Türk Sahil Güvenlik botu, 12 Kasım'da Yunanistan Birleşik Arama Kurtarma Merkezinden Didim Tekağaç Burnu'nun güneybatısında lastik şişme botta yardım isteyen düzensiz sığınmacı grubu olduğu ihbarı yapılması üzerine bölgeye ulaşmış ve önleme manevrasında bulunmuştu.

Türk botu tarafından durdurulmaya çalışılan sığınmacı grubuna, "LS-060" borda numaralı Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığı botu da müdahale etmiş, ucunda delici metal bulunan "açavela gönderi" kullanan Yunan güvenlik güçleri, sığınmacıların botunu patlatarak olay yerinden hızla uzaklaşmıştı.

Lastik botun su alması ve sığınmacıların denize düşmeye başlaması üzerine de Türk Sahil Güvenlik botu, Suriye uyruklu 58 sığınmacıyı kurtararak Didim Limanı'na ulaştırmıştı. Yunanistan Sahil Güvenlik Komutanlığından yapılan açıklamada, olayla ilgili yayımlanan görüntülerin "üzerinde değişiklik yapılmış işitsel-görsel malzeme" olduğu ileri sürüldü.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Yakında bulunan Türk Sahil Güvenliğe ait bir teknenin projektörle ışık tutarak tüm hareketleri kolaylaştırmak suretiyle kurtarma operasyonuna yardımcı olduğu sırada, bir personelin küçük bir şişme botunu, denizci kancası, yani uluslararası denizcilik teknik ve uygulamalarına göre bu amaç için de kullanılan bir araç kullanarak, büyük bir kurtarma gemisinin yan tarafına çekmeye çalışması yalanlamaya değmez. Ayrıca, Türk basınında sunulduğu şekilde, Türk ve Yunan sahil güvenlik komutanları arasında bu konuda bir diyalog geçtiği iddiaları da kesin bir şekilde yalanlanmaktadır."

Açıklamada yüzlerce arama kurtarma çalışmasına katılan Yunan ekiplerin bu yıl denizlerde en az 90 bin mülteciyi kurtardığı ifade edildi.

Editör: TE Bilişim