Yunan Hükümeti'nin insan yaşamayan adacıklara hayat verme planı 

Yunan basınında çıkan bir habere göre Ege ve Ada Politikası Genel Sekreterliği Yunan parlamentosunda ıssız Ege adacıklarını yaşanabilir hale getirmek ve bu yönde teşvikler sunmak için bir taslak plan açıkladı.

Plan Doğu  Ege'de bulunan ve hükümranlığı konusunda Türkiye ile sık sık tartışma konusu olan  28 adet adacığı kapsıyor. Plan Yunanlıların oralara  gidip yaşamaları için gerekli olan ekonomik aktiviteyi sağlamak için gerekli alt yapının sağlanmasını amaçlıyor.

Şimdiye kadar düşünülen proje,  adaların yaşanabilir hale gelmesi ve doğa  olaylarının gözlem ve takibinin yapılması, araştırma ve eko turizm alt yapısının oluşturulması için küçük ölçekli projeleri kapsıyor. 

Denizcilik ve Ada Politikası Bakan Yardımcısı Nektarios Santorinios , kendi bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve Milli Savunma Bakanlığı arasında konuyla ilgili toplantılar yaptıklarını ifade etti. Projenin finansmanı, büyük ölçüde Avrupa Birliği fonları tarafından karşılanacak. 

Santorinios 'a göre, hükümet bu ulusal projenin  NSRF tarafından finanse edilen "Interreg Yunanistan-Kıbrıs 2014-2020," stratejik programının bir parçası olabilmesi için  bir ortak arıyor.

Şu ana kadar Yunan hükümeti  Yunan varlığı görünsün diye adacıklarda karakollar inşa etti ve kalıcı garnizonlarını güçlendirdi.  Oinousses (Koyun Adası)  adalar kümesinin bir parçası  olan Panagia adacığındaki karakol hem muhafız büyüklüğü açısından ve hem de altyapı açısından takviye edildi.

Ayrıca, aynı bağlamda, bu adacıklara fenerler yerleştirilecek, balıkçı ve çobanlar için altyapılar oluşturulacaktır.

Editör: TE Bilişim