Güney Kore'de Yüksek Mahkeme, Sewol Gemisi Kaptanı'na verilen ömür boyu hapis cezasını onadı. 

Sewol gemisinin 70 yaşındaki kaptanı Lee Joon-Seok, mahkemece, cinayetin de içerisinde bulunduğu suçlardan ömür boyu hapis cezasına çarptırılmıştı. 

Yüksek mahkeme, Lee'nin taksirli ihmal sonucunda cinayet, gemi kaptanı olarak yolcuların tahliyesinden sorumlu olduğu halde terk emri bile vermeksizin gemiden ayrılma gibi suçlamaları haklı buldu. 

Mahkeme ayrıca 14 diğer gemi mürettabtına verilen 18 ay ile 12 yıl arasında değişen hapis cezalarını da onadı. 

Diğer mürettebat, ihmal ve yolcuların tahliyesi konularında suçlu bulunmuş, ancak Kaptan Lee'nin emirlerini yerine getirdiklerinden cinayetten suçlu bulunmamışlardı.

Kaptan Lee her ne kadar gemiyi terk emri vermiş olduğunu iddia etse de, yolculardan pek çoğu kaptanın hoparlörden sürekli yolcuların yerlerinden ayrılmamalarını anons ettiğini ve gemiden ayrılmadan önce bir terk emri verildiğini hatırlamadıklarını söylemişti. 

Mahkeme, Lee'nin gemiyi terk emri vermemiş olduğuna dair kuvvetli kanıtlar bulunduğuna ve kaptan olarak görevini yerine getirmediğine hükmetti. 

Kaptan  Lee'nin yolcularını kurtarmak için girişimde bulunmaması mahkemeye göre pek çok yolcunun gemiden kaçma şansını ortadan kaldırdı ve Kaptanın onları "kendisi boğmuş" durumuna düşmesine neden oldu. 

Güney Kore hükümeti geçtiğimi Kasım ayında arama-kurtarma çalışmalarını dırdırana kadar dalgıçlar, Sewol batığından 295 ceset çıkarmıştı. 

Dokuz kazazede ise halen kayıp.

Güney Kore, Sewol batığının çıkarılması için Çin'in devlet şirketi Shanghai Salvage Co. şirketine 74 milyon dolar ödeyecek. Hükümet, Sewol batığının Temmuz 2016 ya kadar çıkarılabileceğini tahmin ediyor. 

 

 

Editör: TE Bilişim