Yrd. Doç. Dr. Kpt. ’in Kitabı Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları’ndan Çıktı

“Uluslararası Enerji ve Ulaştırma Koridorlarındaki Stratejik Gelişmelerin Türk Deniz Ticaretine Etkisi Üzerine Ampirik Bir Çalışma” Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları’ndan Çıktı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Kpt. Barış KULEYİN’in “Uluslararası Enerji ve Ulaştırma Koridorlarındaki Stratejik Gelişmelerin Türk Deniz Ticaretine Etkisi Üzerine Ampirik Bir Çalışma” isimli kitabı Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları tarafından yayınlandı.

Dr. KULEYİN’in kitabı, uluslararası enerji ve ulaştırma koridorlarındaki stratejik gelişmelerin Türk deniz ticaretine etkisini bilimsel yöntemlerle yorumlamakta ve tartışmaktadır. Kitabın genelinde, Türkiye’nin dünyada etkin bir rol üstlenebilmesi için, küresel enerji stratejilerindeki gelişmeleri iyi analiz etmesi gerektiği bunun yanında da uluslararası enerji ve ulaştırma koridorları üzerindeki söz sahipliğinin arttırması gerektiği vurgulanmaktadır.

Dr. KULEYİN’in kitabında ayrıca, bu yaklaşımın sadece uluslararası boru hattı projelerinin geliştirilmesiyle sınırlı kalmaması gerektiği, bunun yanında deniz yolu taşımacılığının değerlendirmeye alınarak söz konusu boru hatlarıyla ilişkili liman/terminal bağlantılarının geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmıştır. Kitabında Türkiye’nin uluslararası enerji ve ulaştırma koridorlarındaki etkinliğini ancak güçlü bir deniz ticareti yapısıyla destekleyebileceğini açıklayan Dr. KULEYİN, yayınladığı bu eser ile enerji ve ulaştırma koridorlarının deniz ticareti ile olan ilişkisi kapsamındaki konulara ilgi duyan tüm kesimlere bir kaynak eser kazandırmayı hedeflediğini belirtmektedir. 

Yrd. Doç. Dr. Kaptan Barış KULEYİN’in Özgeçmişi:

Dr. Barış KULEYİN 2000 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi Denizcilik Fakültesi’nden mezun olmuştur. Dr. KULEYİN, 2003 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz İşletmeciliği ve Yönetimi Yüksekokulu’nda (Denizcilik Fakültesi) araştırma görevlisi olarak göreve başlamıştır. İki yıl sonra öğretim görevliliğine atanmış ve aynı yıl “Limanlarda Gemi Kaynaklı Çevresel Risk Değerlendirmesi ve Yönetimi: Aliağa Limanı Uygulaması” başlıklı yüksek lisans tezini tamamlamıştır. 2013 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Doktora Programı kapsamında “Uluslararası Enerji ve Ulaştırma Koridorlarındaki Stratejik Gelişmelerin Türk Deniz Ticaretine Etkisi Üzerine Ampirik Bir Çalışma” başlıklı doktora tezini Prof. Dr. A. Güldem CERİT danışmanlığında tamamlayarak doktor unvanını almıştır. Tez çalışması için Erasmus programı kapsamında Yunanistan’da bulunan Aegean Üniversitesi’nde yaklaşık 3 ay süreyle araştırmalar yapmıştır. Halen Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümü’nde kaptan öğretim üyesi olarak dersler vermekte ve Denizcilik Eğitimi Anabilim Dalı bünyesinde akademik çalışmalarına devam etmektedir.

Editör: TE Bilişim