Yrd. Doç. Dr. Didem Özer’in Kitabı yayınlandı

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Özer’in “Türkiye’de Deniz Ulaştırma Politikaları Oluşturma Süreci ve Stratejik Analizler” Başlıklı Kitabı Yayınlandı.

Dokuz Eylül Üniversitesi Denizcilik Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Didem Özer’in Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Denizcilik İşletmeleri Yönetimi Anabilim Dalı’nda tamamladığı doktora tezinden oluşan “Türkiye’de Deniz Ulaştırma Politikaları Oluşturma Süreci ve Stratejik Analizler” başlıklı kitabı Dokuz Eylül Üniversitesi Yayınları’nca yayınlanmıştır. Dr. Didem Özer’in 2003-2010 yılları arasında Prof. Dr. Hakkı Kişi danışmanlığında gerçekleştirmiş olduğu doktora tezinin değerlendirme jürisi Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nden Prof. Dr. Ayşe Ayata, Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Prof. Dr. Huriye Kubilay ve Prof. Dr. A. Güldem Cerit ile Ege Üniversitesi’nden Doç Dr. Ayla Özhan Dedeoğlu’ndan oluşmuştur.

Kitapta deniz ulaştırması ve politika oluşturma süreci ayrıntılı olarak incelenmiş ve deniz ulaştırma politikaları ile ilgili ulusal ve uluslararası literatür ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmasında farklı araştırma yöntemlerini kullanan Dr. Didem Özer, deniz ulaştırması alanında yetkili ve uzman olan, seçkin bir katılımcı grubu ile yüz yüze görüşmelerde bulunmuştur. Bu görüşmelerin sonucunda Türkiye’de deniz ulaştırma politikası oluşturma sürecine ilişkin değerlendirmeler ve stratejik analizlerde bulunmuştur. 
 
Kitabın başında deniz ulaştırmasına ve politika oluşturma sürecine yönelik ayrıntılı literatür incelemesi yapılmıştır. Politika oluşturma, karar verme ve stratejik analiz kavramlarının incelendiği bölümlerin ardından dünyada, Avrupa Birliği’nde ve Türkiye’de başlıca deniz ulaştırma politikalarına değinilmiştir. Çalışmada kullanılan araştırma yöntemlerinin açıklandığı bölümde deniz ulaştırma politikalarına ilişkin değişkenlerin yer aldığı bir içerik analizinin ardından, Türkiye’de deniz ticaret filosu, kabotaj taşımacılığı, limancılık ve uluslararası yapıya ilişkin 1983-2008 yılları arasındaki dönemde ifade edilen ve gerçekleştirilen politikalar, sayısal verilere dayandırılarak analiz edilmiştir. Son olarak yüz yüze görüşmelerden elde edilen yorumlar kendi içinde değerlendirilmiş, stratejik analizlerle desteklenen bulgular araştırma modeline uygun olarak yorumlanmıştır. Kitabın sonuç bölümünde ise gelecekteki çalışmalar için önerilerde bulunulmuştur.

Bu kitap ile denizcilik politikasına ilgi duyan herkesin faydalanabileceği bir kaynak eser kazandırılması hedeflenmiştir.

Editör: TE Bilişim