GEMİDAMLARI YÖNETMELİĞİNDE  YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Okuyucularımızdan gelen istek üzerine; Gemiadamları Yönetmeliğinde STCW Sözleşmesinde yapılan son değişiklikler (Manila Konferansı değişiklikleri) gereği yapılan düzenleme ve değişiklikleri uzmanına sorduk.

İşte Gemiadamları Yönetmeliğine yansıyan Manila Konferanswı değişiklikleri:

Gemiadamları Yönetmeliğinde değişiklikler ana hatları ile aşağıdaki gibi düzenlenmiştir.

  1. Manila Konferansı ile STCW Sözleşmesinde yapılan değişiklikler tüm yönleriyle Yönetmeliğe yansıtılmış, elektro-teknik zabiti ve tayfası, güverte makine sınıfı usta tayfalar gibi yeni yeterlik standartları tanımlanmıştır.
  2. Anadolu Denizcilik Meslek Liseleri mezunlarına 3000 GT gemiler için yeterlik belgesi düzenlenmesi uygulamasının devamı öngörülmüştür
  3. Güverte ve makine sınıfı gemiadamlarının terfilerinde aranan deniz hizmeti süreleri 24 aydan 36 aya çıkarılmıştır. Gemiadamların terfilerinde reel deniz tecrübesi önemli hale getirilmiştir.
  4. Uzakyol sefer yapan gemilerde çalışan gemiadamlarının STCW Sertifikalarının yenilenmesinde sınav zorunluluğu kaldırılarak gemi kaptanı tarafından verilen eğitimle yenilenmesi öngörülmüştür.
  5. Temel denizde güvenlik sertifikalarının yenilenmesinde sınavda başarısız olunması durumunda yeniden kurs mecburiyeti kaldırılmıştır. Sınav hakkı sınırlamasına son verilmiştir.
  6. Balıkçı gemisi kaptanı ve daha önceden belgelendirilmeyen balıkçı tayfasına yönelik balıkçıların lehine eğitim ve belgelendirme standartları tanımlanmıştır.
  7. Yat sınıfı gemiadamlarının eğitim ve belgelendirilmesi standartları 500 GT’dan küçük  500-2999 GT  arası ve 3000 GT ve üzeri yatları kapsayacak şekilde yeniden oluşturulmuştur.
  8. Gemiadamlarına sicil limanını seçme hakkı verilmiştir.
  9.  Gemiadamları Sınavları Merkezinin oluşumu, çalışma usul ve esasları yeniden belirlenmiştir.
  10. Gemiadamlarının gemide telsiz kullanımı ile ilgili hususlar liman seferi ve uluslararası olmak üzere yeniden düzenlenmiştir.
  11.  Gemi İnşa Fakültesi mezunları ile makine mühendislerine ilave eğitim ile uzakyol yeterliği hakkı verilmiştir.
  12.  STCW Sözleşmesinin Manila Değişiklikleri ve ILO Deniz Çalışanları Sözleşmesi (MLC 2006)’ne uygun olarak gemiadamlarının gemide çalışma ve dinlenme saatleri yeniden düzenlenmiştir.
Editör: TE Bilişim