Kızıldeniz'de batan feribotun kaptanının yakınlarda bir feribottan yardım talebinde bulunduğu ancak, bu talebin söz konusu feribotun kaptanınca, ''kendi yolcularını da riske atmamak amacıyla reddedildiği'' ortaya çıktı.

Mısır'da yayımlanan El Hayat gazetesine konuşan Saint Catherine adlı ikinci feribotun kaptanı Salih Cuma, el Selam 98 adlı feribotun kendilerinden yardım istediğini açıkladı.

Cuma, ''Ama benim yönetimimdeki gemide bulunan 1800 kişinin hayatını riske atmamak için geri dönmedim'' dedi.

Suudi Arabistan Mısır seferini yaparken batan El Selam feribotunda yaklaşık bin kişi hayatını kaybetmişti.

Feribotun yardım çağrısı yapıp yapmadığı konusunda da çelişkili haberler veriliyordu.

Salih Cuma ise, gazeteye yaptığı açıklamada, el Selam'ın telsizle kendilerinden yardım istediğini belirterek, ''özellikle hava koşullarının kötü olması ve dalgaların yüksekliği'' nedeniyle bu yardım talebini geri çevirdiğini söyledi.

Ancak ikinci geminin kaptanı kendisinin çevrede bulunan diğer deniz araçlarına felaket konusunda uyardığını ve yardıma gelmeleri çağrısı yaptığını bildirdi.

Ancak, Suudi Arabistan'ın Duba kentinden Mısır'ın Safaga limanına doğru seyreden El Selam'ın yolcu ve mürettebatını kurtarmak için yardım çalışmaları olaydan yedi saat sonra başlatıldı.

Her iki gemi de El Selam Denizcilik şirketi tarafından yapılıyor. Şirketin Safaga limanındaki büroları, yakınlarını kaybedenler tarafından saldırıya uğramış ve kundaklanmıştı.

Felaket sırasında El Selam Boccaccio'98 adlı gemide yaklaşık 1450 yolcu bulunuyordu. Gemi çıkan yangın sonucu alabora olmuşi daha sonra batmıştı. Yolculardan bininden umut kesildi.

Bu arada Suudi Arabistan'da yetkililer, Duba limanından bugün hareket etmesi planlanan El Selam'94 adlı feribota yolcuların binişine güvenlik gerekçesiyle izin vermedi.

Duba limanındaki feribotta incelemeler yapan Suudi yetkililer, geminin güvenli seyir ölçütlerine uymadığı sonucuna vardı.

Kaynak:BBC/El-Hayat Gazetesi

DenizHaber.Com

Editör: TE Bilişim