4 gemi ve 15 bin yolcu aynı anda limana geliyor

Aida Auro, Aida Diva, Norwegian Spirit ve MSC Divina gemileriyle gelecek turistlerin kente yaklaşık 5 milyon dolar para bırakması bekleniyor...

Bugün İzmir Alsancak Limanı tarihi günlerinden birini yaşayacak. Limana ilk defa 4 büyük kruvaziyer gemisi aynı anda yanaşacak. Gemiler yaklaşık 11 bin yolcuyu ve 4 bin personeli İzmir'e getirecek. Böylece İzmir, kruvaziyer turizminde yeni bir rekora imza atarken gemiler ve 15 bin kişinin İzmir'e yaklaşık 5 milyon dolar para bırakması bekleniyor. Aida Auro, Aida Diva, Norwegian Spirit ve MSC Divina gemilerinin İzmir'e gelecek olması nedeniyle limanda teyakkuz durumuna geçildi. Yolcuların çıkış güzergahı ile otobüslerin izleyeceği yol yeniden düzenlendi. Aşırı sıcaklar nedeniyle İzmir'in adeta ölü kent görünümüne büründüğü bir dönemde gelecek gemiler esnafa soluk aldıracak. Yolcu ve personel olarak yaklaşık 15 bin kişi, Alsancak ve Kemeraltı Çarşısı'na hareket getirecek.

YÜK RIHTIMI

Bugün ilk defa bir kruvaziyer gemisi de yük rıhtımlarına yanaştırılacak. Limanda aynı anda 4 geminin gelmesinde sıkıntı olduğu için Aida Auro'nun, konteyner gemilerinin yanaştığı 11-12 nolu yük rıhtımına yanaştırılması kararlaştırıldı. Bu doğrultuda yük rıhtımından liman çıkışına yeni bir güzergah oluşturuldu. Yük limanına yanaşan yolcular ring seferleri ile liman dışına çıkarılacak.

Hazırlıklar tamamlandı

TCDD İzmir Alsancak Limanı İşletme Müdürü Turan Yalçın, "Hazırlıklarımız tamam. Tüm önlemleri aldık. Herhangi bir sorun yaşanmayacak" dedi.

Alsancak Limanı'na ilk defa 4 büyük geminin aynı anda yaşanacağını vurgulayan Yalçın, "Bu nedenle ilk defa yük rıhtımına bir kruvaziyer gemisi yanaşacak. Gerekli düzenlemeleri yaptık. Yolcular için yük limanından bir güzergah oluşturduk. Gümrük ve emniyet yetkilileri ile bir araya gelip düzenlemeleri son kez gözden geçireceğiz. Acentalarla son bir kez durum değerlendirmesi yapacağız. Böylece bir sorun yaşanmaması için tüm adımları atacağız" diye konuştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım'ın verdiği destek doğrultusunda İzmir'in kruvaziyer turizminde öne çıktığını dile getiren Yalçın, Türkiye'nin güvenli bir ülke olmasının, İzmir'in güvenli bir limana, tarihi ve turistik değerlere sahip bulunmasının bu süreci hızlandırdığını söyledi. Yalçın, "Kruvaziyer turizmini geliştirmek için elimizden geleni yapıyoruz. Gece gündüz demeden çalışıyoruz" diye konuştu.

Kemeraltı ve Kordon heyecanlı

Kruvaziyer gemilerinin gelmesini değerlendiren Tarihi Kemeraltı Esnaf Derneği Başkanı Hasan Ceylan, "İzmir için harika bir gün olacak. Bu öncelikle İzmir Ticaret Odası ve Başkan Ekrem Demirtaş'ın büyük bir başarısıdır. Ancak, turistlerin yüzde 80'ine yakını yine Efes ve Meryem Ana'ya gidecek. Kemeraltı çok faydalanamasa da yine de bir katkı koyacaktır. Esnafımızın dükkanları turistler için hazır" dedi. Kordon İşadamları Derneği Başkanı Ömür Şanlı da, "Bugün için izinleri kaldırdık. Dükkanını kapatmış arkadaşlara çağrı yaptık. Turistleri en iyi şekilde ağırlayacağız. Ancak, seyyar satıcıların baskısı ve korkusu nedeniyle turistler yeterince alışveriş yapmıyor. Bu konuda tedbir alınmasını istiyoruz" diye konuştu.

 

Editör: TE Bilişim