Filistin'e insani yardım götürürken İsrail askerlerinin saldırısına uğrayan Mavi Marmara Gemisi'nde hayatını kaybedenler, ikinci kez sefere hazırlanan gemide anıldı. İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç, Gazze şeridine geçişi sağlayan Refah sınır kapısının açılmasının, birinci filonun başarısı olduğunu söyledi.

Türkiye'ye gelen yabancı aktivistler, Haliç Tersanesi'nde bakımı yapılan Mavi Marmara Gemisi'nde basın toplantısı düzenledi. Filistin'e ambargoyu denizden delme eyleminin fikir babası olan Vangelies Pisias, yaptığı açıklamada, "İsrail'in 1.5 milyon Filistinliye uyguladığı acımasız ambargoyu kı rmak için düzenlenen filo organizasyonuna bir yıl önce bugün İsrail askerleri saldırmıştı. Saldırıda 9 insani yardım gönüllüsü öldürüldü ve 50'den fazlası da yaralandı. Uluslararası arenada da İsrail'e yükseltilen kınama ve tepkilerin akabinde Birleşmiş Milletler'in soruşturmasında İsrail'in hukuksuz ve sava ş sayılacak nitelikteki eylemlerde bulunduğu tespit edildi. Ancak henüz İsrail'e, bir yaptırım uygulanmadı. İsrail'in insan hakları ihlalini durdurması için onlarca uluslararası organizasyonları temsil eden, küresel sivil toplumun üyeleri olarak önümüzde ki ay Özgürlük Filosu 2'yi başlatıyoruz" dedi.

Saldırıda ölen 9 kişiyi anmak için bir araya geldiklerini aktaran Pisias, "Bu vesileyle h ükümetlerimizle İsrail'in tekrar bize saldırmaması için gerekeni yapmaları çağr ımızı yeniliyoruz. Şehit ailelerinin sevdiklerinin misyonunu devam ettirebilmeleri için filoya katılımlarından sonsuz memnuniyet duyuyoruz. Bizler şiddet ve zulme karşı özgürlük ve insanlık hakları talep edenler ve dünyanın her yerinden onları destekleyen insanlar olarak şehitlerin ruhuyla güçleniyoruz. Hükümetlerimizi de aynı tavırda olmaya davet ediyoruz" şeklinde konuştu.

İHH İnsani Yardım Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Oruç ise ikinci kez Filistin'e doğru yola çıkmaya hazırlanan filoya 22 ülkeden katılım olacağını ifade ederek, "Bunların içinde her bir milletten sivil toplum kuruluşları var. 15 gemi ile yaklaşık bin 500 kişilik bir katılımcı olacak. Gemilerde insani yardım malzemeleri, inşaat malzemeleri ve ilaç olacak. Haziranın son haftası hareket edeceğiz. Mavi Marmara gemisi Türkiye'de, diğer gemilerde İspanya, Fransa ve Yunanistan'ın da aralarında bulunduğu diğer ülkelerden hareket edecekler. Bütün gemiler geçen yıl olduğu gibi, bu yılda Kıbrıs'ın güneyinde uluslararası sularda bir araya gelecek ve yoluna devam edecektir" dedi.

Oruç, Refah sınır kapısının açıldığının hatırlatılması üzerine de, "Refah sınır kapısı geçen sene saldırının ardından açıldı. Yıllardır kapalı olan ve ayın belli günlerinde açık olan kapı artık sürekli açık. Bu birinci filonun başarısı olarak açılmıştır bu kapı. Geçtiğimiz günlerde de 1. filonun başarısı olarak Mısır'daki sınır kapısı açılmıştı. Ancak hala geçişlerde belli sorunlar yaşanıyor. Ancak, 40 yaş üstü ve 18 yaşın altı geçebiliyor. Kapı insani yardıma açık ancak ticari mallara açık değil" şeklinde konuştu.

"Ambargo sorunu tam olarak çözülmüş değil" diyen Oruç, "Mısır tarafı ndan ambargonun kaldırıldığı söyleniyor. Neden İsrail tarafı ambargoyu kaldırmıyor, devam ettiriyor? Mısır'ın yaptığı bu girişimin aynısı İsrail'den de bekliyoruz. Bu topraklar, bu karasuları Filistin'in 2. ve 3. bir devletin bu topraklardaki giriş çıkışını kontrol etme hakkı yoktur. İnsanı yardım yapan organizasyonlarında Filistin'e, Gazze'ye girip çıkmasına, başka bir devletin söz söyleme hakkı yoktur. Bütün dünya birleşip İsrail'e dur demelidir. Tekrar aynı suçu işlemesine müsaade edilmemelidir" dedi.

Editör: TE Bilişim