Yol bitti tartışma sürüyor
 
Karadeniz Sahil Yolu tamamlandı ama tartışmalar devam ediyor. Mühendisler, yolda yaşanan ölümcül kazaların önüne geçilmesi için mutlaka hız sınırlandırılmasına gidilmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Projelendirilmesinden yapım aşamasına, inşaat sürecinden tamamlanarak trafiğe açılmasına kadar farklı kesimleri karşı karşıya getiren ve çok çeşitli tartışmalarla gündeme gelen Karadeniz Sahil Yolu , şimdilerde yolda yaşanan kazalar ve can kayıplarıyla tartışılıyor. En son Karadeniz Sahil Yolu Giresun şehir içi geçişinde yaşanan kazalardaki artış sebebiyle Giresun Esnaf ve Sanatkarlar Odası ve Giresun Şoförler ve Otomobilciler Odası ilgili kurum ve kuruluşlar hakkında suç duyurusunda bulunmuştu.

50 KM HIZ AŞILMAMALI

Karadeniz Sahil Yolu ’nun altyapısı tam olarak hazır hale getirilmeden trafiğe açılmasının kazaların en önemli sebebi olduğu dillendirilirken, KTÜ İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Fazıl Çelik ise “Biz, bu yol yapılırken kazaların artacağını söyledik. Çünkü yolun yapımında birçok yanlışlıklar vardı. Ama maalesef kimseye dinletemedik” diyor. Çelik, Karadeniz Sahil Yolu ’nun bir transit yol olmamasına rağmen transit yol olarak kullanıldığına ve bu sebeple yolda trafiğin çok hızlı seyrettiğine de dikkat çekti. Çelk, uluslararası bir yolun sadece motorlu taşıt trafiğine açık olduğunu ve böyle bir yolda trafik akış hızını yavaşlatacak adım başı kavşak ve sinyalizasyon sistemi bulunmaması gerektiğine dikkat çekerek,” Bu yolun 50 km/saat levhalarıyla donatılmaması ve hız kontrollerinin yapılmaması çok ağır bir görev ihmalidir ve mahkemelik bir konudur” dedi. Prof. Dr. Fazıl Çelik, kazaların önüne geçilmesi için ilk olarak yolun meskun mahal caddesi niteliğinde olduğunun kabul edilmesi ve hız sınırlamasına gidilmesinin şart olduğunun altını çizerek kavşaklarda yavaşlama şeritlerinin oluşturulması, yolda alt ve üst geçitlerle yaya güvenliğinin sağlanması ve yolun araç ve yaya trafiği açısından bariyerlerle ayrılmasının şart olduğunu ifade etti.

ÇEVRE YOLU ŞART

Bölge insanının canına kast eden Karadeniz Sahil Yolu ’ndaki yüksek hıza izin vermemesi durumunda bölge için çok önemli bir proje olan Güney Çevre Yolu ’nun gündeme geleceğini belirten Prof. Dr. Çelik, “Karadeniz insanı bölünmüş güney yollar için bastırmalı, bölge için yaşamsal öneme haiz olan bu yolları en kısa zamanda hayata geçirmelidir” diye konuştu.

Bugün


 

Editör: TE Bilişim