Türkiye’nin en büyük liman işletmecilerinden Yılport Holding, IBM ve Maersk ortaklığıyla geliştirilen TradeLens platformuna katıldı. Dünya genelindeki onlarca farklı liman işletmecisi gibi Yılport Holding Gebze Limanı’nda blockchain teknolojisini kullanacak.

IBM ve Maersk 2018 yılında TradeLens adlı bir blockchain platformu geliştirdiler. Liman işletmecileri bu blockchain platformu sayesinde kolayca konteyner takibi yapabiliyorlar.

Tedarik zinciri yönetimi için özel olarak geliştirilen bu platform, normal şartlarda evraklar üstünden ilerleyen süreçlerin çok daha hızlı bir şekilde tamamlanmasını sağlıyor.

ARTIK BİR AYAĞI TÜRKİYE’DE OLACAK

Yılport Holding, 2004 yılından beri liman işletmeciliği yapıyor. Toplamda 11 farklı ülkede faaliyet gösteren Yılport 22 farklı liman terminali işletiyor. Yılport bundan böyle Gebze ve Gemport terminallerinde blockchain tabanlı TradeLens teknolojisini kullanacak.

Yılport limana yapılan giriş-çıkışları ve yükleme işlemlerini TradeLens üzerinden takip etmeyi planlıyor. Konuya ilişkin paylaşılan bilgilere göre, Yılport bu platformu kullanıp “kapıların ne zaman açıldığını/kapandığını, konteynerlerin ne zaman yüklendiğini/boşaltıldıklarını, yükleme ve boşaltım tarihlerini” takip edebilecek.

BİR DEV DAHA BLOCKCHAINE GEÇTİ

Yılport Holding Drewry’nin 2017 yılında yaptığı sıralamada dünyanın en büyük 12. liman işletmecisi olarak gösterildi. Dünya’nın birçok farklı noktasında faaliyet gösteren Yılport, sunduğu hizmetleri blockchain teknolojisi ile birlikte geliştirmeyi hedefliyor.

Yılport Holding CIO’su Mark Wooton, küresel ticaretin dijitalleşmeye başladığını, Yılport’un bu değişen koşullar doğrultusunda tedarik zincirini daha etkili bir şekilde yönetmeyi planladığını açıkladı.

Yılport’un Terminal işletme Sistemleri Müdürü Orkun Çakır da konu hakkında bir açıklamada bulundu ve Yilport’un TradeLens iş birliğiyle birlikte dünyanın en büyük lojistik ekosistemlerinden birine dahil olduğunu söyledi.

Çakır’ın açıklamalarına göre Yılport, TradeLens’in sunduğu avantajları kullanarak çok daha iyi bir şekilde veri takibi yapabilecek ve bu veriyi ortaklarına aktarabilecek.

Editör: TE Bilişim