''Denizcilik Ve Kabotaj Bayramı''nın 83. Yıl Dönümü Törenlerle Kutlanıyor…

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, denizciliğin küresel bir alan olduğunu belirterek, ''Denizciliği yerel düşünmek, ufkumuzu daraltmak anlamına gelir'' dedi.    

''Denizcilik ve Kabotaj Bayramı''nın 83. yıl dönümü dolayısıyla, Beşiktaş'taki Barbaros Anıtı'nda tören düzenlendi.     

Tören, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, İstanbul Valisi Muammer Güler, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Feyyaz Öğütçü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ile ilgili kurumların Barbaros Anıtı'na çelenk koyması ile başladı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından törende konuşan Binali Yıldırım, 15-16 yüzyılda Akdeniz'i Türk gölü haline getiren ve Türk denizciliğini dünya zirvesine çıkaran denizcilerin, Cumhuriyet kurulduktan sonra da Atatürk'ün gösterdiği ülkü doğrultusunda, Türkiye'yi çağdaş uygarlık seviyesine ulaştırırken, denizciliği de buna paralel olarak geliştirdiğini söyledi.     

Yıldırım, tarihin çeşitli kesitlerinde ülkelerin iniş ve çıkışlarının olduğunu ve olmaya devam edeceğine, hiçbir ulusun ilelebet hep zirvede kalamayacağına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: ''Ancak şunu iyi bilmeliyiz. Dünyada güçlü itibarlı bir ülke olmak istiyorsak, önce bütün alanlarda bu itibarımızı, bu gücümüzü kanıtlayacak çalışmaları gerçekleştirmeliyiz. Denizciliğimiz, 1926'da başlayan kabotaj hakkının alınmasıyla birlikte, zaman içinde devletin doğrudan desteğiyle, gerek deniz taşımacılığında, gerek gemi inşaatında, gerekse denizcilik eğitiminde önemli başarılar kazanmıştır. Ancak değişen dünya şartlarına göre, Türk denizciliğinin de kendisini değişime adapte etmesi kaçınılmaz hale gelmiştir. Bugün dünya eskisine göre daha küreselleşme süreci yaşamaktadır. Denizcililik gibi bir alan tabiatı itibarıyla küresel bir alandır. Denizciliği yerel düşünmek ufkumuzu daraltmak anlamına gelir.''         

Bakan Yıldırım, kabotaj hakkının elde edilmesinden yıllar sonra Türk denizciliğinin en köklü sorunlarını çözmeye yönelik kararlı adımlar attıklarını dile getirdi.    

Kabotaj hakkının önündeki en büyük engelin, akaryakıt fiyatlarının yüksekliği olduğunu belirten Yıldırım, bu konuda ÖTV'yi kaldırmak suretiyle önemli bir karar aldıklarını ifade etti.    

Marmara çanağında bugün yolcu taşımacılığında geçen 5 yılda yüzde 100'ün üzerinde, yine araç taşımacılığında da yüzde 100 oranında artış sağlandığına dikkati çeken Yıldırım, ''Bu da bizim karada sıkışan taşımacılığımızın denize kaydırılması politikasının hayata geçirildiğinin en güzel ispatıdır. Dünya kurulduğundan beri denizler insanlara her türlü nimeti bahşetmiştir. Denizciliği sadece bir taşımacılık olarak görmek, çok dar bir görüş anlamına gelir. Denizcilik bir kültürdür, denizcilik turizmdir, denizcilik bir tarihtir, bir yaşam tarzıdır'' diye konuştu.     

Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Cengiz Kaptanoğlu da Türkiye'nin denizci millet olmada çok önemli yol kat ettiğini, denizcilikteki eğitim çalışmalarının adeta kabına sığmadığını söyledi.    

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı adına Deniz Binbaşı Yalçın Kadıoğlu'nun yaptığı konuşmanın ardından Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Öğütçü, tören şeref defterini imzaladı.    

Bakan Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra, Beşiktaş Meydanı'ndaki Barbaros Hayrettin Paşa Türbesi'ni ziyaret etti.    

Etkinlik kapsamında ayrıca, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Deniz Hizmetleri Müdürlüğü görevlilerince yapılan deniz temizliğinden çıkarılan bisiklet ve motosikletler tören alanında sergilendi. Bakan Yıldırım ve beraberindekiler daha sonra da bu standı gezdi.    

Editör: TE Bilişim