"İŞİ BAYRAK TARTIŞMALARINA GETİRMEK ÇOK İNANDIRICI DEĞİL"

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Bandırma Limanı'nın devir teslim töreni sonrasında gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Mavi Marmara gemisinin Komor bayraklı olduğu için Türkiye'nin İsrail'e uluslar arası hukuk alanında dava açmasının söz konusu olmadığı tartışmalarının hatırlatılması üzerine Yıldırım, bunların konuyu amacından saptırmaya yönelik gayretler olduğunu söyledi. Burada uyanık olunması gerektiğini dile getiren Yıldırım, şöyle devam etti:

"Her ne kadar gemi Komor Adaları bayraklı olsa bile gemi üzerinde 600'e yakın yolcu, 29 mürettebatın büyük bir kısmı Türk vatandaşı. Hayatını kaybedenlerin ve yaralıların büyük bir kısmı Türk vatandaşı. Onun dışında 32 milletten insan da var gemide. Bu olay uluslar arası sularda, İsrail'in hükümranlık alanının dışında meydana gelmiş bir deniz haydutluğu olayıdır. Bu olayı kimse saklayamaz, başka bir amaca yönlendiremez. Tüm bunları bırakıp işi bayrak tartışmasına getirmek çok inandırıcı değil."

DOĞRUDAN MUHATTAP BAYRAK DEVLETİ

Doğrudan muhatabın bayrak devleti olduğunu belirten Bakan Yıldırım, Türkiye'nin uluslar arası deniz hukukunun ihlal edilmesi ve gemide bulunan vatandaşların şehit edilmesi nedeniyle muhatap olunduğunu kaydetti. "Önce can, sonra mal" diyen Yıldırım, İsrail'in gemileri bırakmasına yönelik görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Editör: TE Bilişim