Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, yanlış kamu yatırımları nedeniyle birçok tesisin yapıldığı halde kullanılamadığını bunun da ekonomiyi olumsuz yönde etkilediğini belirterek, "70 havaalanı yapmışlar, 5 milyar dolar harcanmış ama birçoğu kullanılamıyor" dedi.

Bakan Yıldırım, AK Parti İzmir İl Başkanlığı'nın Özdere Beldesi'nde düzenlediği parti içi eğitim toplantısının ardından İl Danışma Kurulu toplantısına katıldı.

"Deniz ve Demiryolu İhmal Edildi"

Göreve gelir gelmez ilk olarak ulaşım ana politikasını hazırladıklarını ifade eden Yıldırım, taşımacılığın yüzde 93'ünün karayolu ile yapıldığını, deniz ve demiryolu taşımacılığının yıllardır ihmal edildiğini söyledi.

Ulaşımda entegrasyonun sağlanması gerektiğini ve bu yönde çalışmalar yapıldığını kaydeden Yıldırım, hazırlanan ulaşım politikalarıyla Türkiye'nin gelecekteki 10 yılda yapacaklarının planlandığını anlattı.

Türkiye'deki 800 bin kamyon filosundan 300 bininin atıl ve boş, 670 otobüs firmasına ait 10 bine yakın otobüsün de doluluk oranının yüzde 35 olduğunu belirten Bakan Yıldırım, karayolu taşımacılığının disiplin altına alınacağını söyledi.

"Deniz taşımacılığında sessiz devrim yaptık"

Denizcilik sektöründe de sessiz devrim Kalebet gerçekleştirdiklerini belirten Yıldırım, "Deniz taşımacılığında yakıt fiyatını yüzde 65 indirdik. ÖTV'yi kaldırdık" dedi.

Hava taşımacılığında da önemli değişiklikler yaptıklarını anlatan Bakan Yıldırım, uçuş serbestliği getirdiklerini ve üç firmanın yurt içinde hava taşımacılığına başladığını söyledi. Yıldırım, hava taşımacılığındaki değişiklikle 550 milyon YTL'lik bir ciro oluştuğunu, devletin 80 milyon YTL KDV, 120 milyon YTL Kurumlar Vergisi kazandığını, 6 bin 500 kişinin de iş sahibi olduğunu kaydetti.

Bakan Yıldırım, Ankara Esenboğa, Milas- Bodrum ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarının yap-işlet-devret modeliyle yenileceğini müjdeledi.

AB'ye uyum konusunda en çok demiryolu alanında zorlanacaklarını söyleyen Yıldırım, 100 yıldır bakım yapılmayan hatlar olduğunu, 10 yıllık süreye ve 20 milyar dolara ihtiyaç duyduklarını ve alternatif finans modelleri üzerinde çalıştıklarını vurguladı.

Pamukova'daki tren kazasından sonra "birçok ihanetler" tespit ettiklerini dile getiren Yıldırım, demiryolu projelerine devlet desteğinin süreceğini kaydetti.

(Anadolu Ajansı)

Editör: TE Bilişim