Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, bölünmüş yollar yapıldıktan sonra ölümlü kazalardaki oranın yüzde 65 azaldığını belirterek, ''Yolları bölüyoruz, hayatları kurtarıyoruz'' dedi.

Bakan Yıldırım, Demiryollar, Limanlar ve Hava Meydanları İnşaatı Genel Müdürlüğü (DLH) tarafından Yalova'nın Armutlu ilçesinde yaptırılan balıkçı barınağının açılışında yaptığı konuşmada, 9 yılda önemli çalışmalar gerçekleştirdiklerini söyledi.

Ferhat'ın dağları delmesi gibi dağları delerek viyadükler açtıklarını ifade eden Yıldırım, ''Milletimizi birleştiriyor, yollar açıyoruz. Türkiye'de 80 yılda 6 bin 100 kilometre yol yapılmış. Biz 9 yılda bunun üzerine 15 bin 21 kilometre yol ilave ettik. İşte hizmetin adı bu'' dedi. Bölünmüş yolların çok büyük bir hizmet olduğunu dile getiren Bakan Yıldırım, ''Bölünmüş yollar yapıldıktan sonra ölümlü kazalardaki azalma yüzde 65'e çıktı. Yolları bölüyoruz hayatları kurtarıyoruz. 9 yılda bölünmüş yollara 45 milyar lira para harcadık. Bölünmüş yolla birbirine bağlı il sayısını da 9 yılda 71'e çıkardık'' diye konuştu.

Yaşanan terör olaylarına da değinen Yıldırım, sözlerine şöyle devam etti: ''Bin yıldır bu topraklarda omuz omuza verdik, düşmanla mücadele edip işgalcileri bu topraklardan attık. Terör bu ülkenin bütünlüğünü bozamaz, bu ülkenin birlik beraberliğine kimse zarar veremez. Bu millet büyük bir millet. Bu millet, her türlü zorluğun üstesinden gelir. Aramıza nifak sokmak isteyenlerin sonu da hüsrandır, bunu da buradan ilan ediyorum. Ay yıldızlı bayrağın altında tek vatan ve tek millet olarak yaşamaya devam edeceğiz. Bu ülke için sözü olanlara söyleyecek bir çift lafım var; gelin eğer söyleyeceğiniz bir sözünüz varsa ülkemizi 2023'e Atatürk'ün bize hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesine ulaştırmak için çabalayalım. Şırnak'ta, Iğdır'da Bingöl'de hava alanı inşaatlarını kundaklayarak iş makinelerini yakarak kimse hizmet edemez.''

38 BALIKÇI BARINAĞI, 9 YAT LİMANI-

Ankara-Konya arasında başlayan hızlı tren seferlerine yenilerinin ekleneceğini vurgulayan Yıldırım, ''Hızlı trende 50 yıllık özlemi giderdik. Türkiye'yi, Avrupa'da 6'ıncı, dünyada 8'inci hale getirdik. Ankara-Eskişehir ve Ankara-Konya'dan sonra Ankara-İstanbul'u hizmete alıyoruz. Bursa-İstanbul, Bursa-Ankara'yı da 3 yıl sonra hizmete alacağız. İşte böyle adım adım hızlı tren ağları Türkiye'nin her yerine yayılıyor'' dedi. Yıldırım, 38 balıkçı barınağı yaptıklarını dile getirerek, 9 yat limanı inşa ettiklerini, 70 balıkçı barınağının onarımını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Bakan Yıldırım, 2004 yılında balıkçılara sağladıkları ucuz yakıtla bugün 2 milyar 60 milyon lira destek sağladıklarını belirterek, şunları kaydetti: ''Eğer bu destekler olmasaydı balıkçılar barınaklarından dışarı çıkamazlardı. Balıkçılığımız gelişiyor. Bununla da kalmayarak alt denizlerde de açık denizlerde de balıkçılarımız 'vira bismillah' diye yelken açıyor. Havacılıkta zaten gelişmeyi biliyorsunuz. Hava yolunu halkın yolu haline getirdik. Türkiye'nin artık her yerine uçuluyor. Hava alanlarımızı atıl durumdan aktif hale getirdik.''

Yalova Valisi Esengül Civelek ise balıkçı barınağının, balıkçıların en büyük hayali olduğunu ifade ederek, ''Yalova açısından büyük önem taşıyan bu hizmetin ilimize kazandırılmasında özel bir çaba harcayan Bakanımıza ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum'' dedi.

DLH Genel Müdür Vekili Metin Tahan da barınağı, hedeflenen tarihten 7 ay önce tamamlamanın haklı gururunu yaşadıklarını belirterek, ''Balıkçı barınağı 7 milyon 100 bin liraya mal oldu. Barınakta 400 metre ana dalga kıran, 100 metre tali dalga kıran ve 2 fener bulunuyor'' diye konuştu.

Konuşmaların ardından Bakan Yıldırım, programa katılan eşi Semiha Yıldırım ve protokol üyeleriyle birlikte barınağın açılış kurdelesini kesti.

Yıldırım ve eşi, törenin ardından, barınak yakınlarında bulunan Armutlu Belediyesi'ne ait sosyal tesiste yedikleri öğle yemeğinden sonra helikopterle İstanbul'a gitti.

Editör: TE Bilişim