Yerli halat atma cihazı armatörlerin cebini koruyacak

Transbosphor’un ürettiği hat atar cihazları gemileri daha güvenli hale getirirken her bir gemi için beş senede 4 bin ile 7 bin euro arasında tasarruf sağlıyor. 

Gemilerde bulunması zorunlu olan halat atar cihazına yüzde 100 yerli bir çözüm getirdiklerini söyleyen Transbosphor Genel Müdürü Nuri Mert Can, ürettikleri cihazla ilgili şu bilgileri verdi: “VEGA BLT-250 Gemiden karaya, karadan gemiye ve gemiden gemiye hava basıncı ile halat fırlatan bir cihazdır. Türkiye’de yüksek teknoloji altyapısı ile Tuzla İçmeler’de bulunan fabrikada ve sektörde yerli üretilen tek halat atar cihazıdır. Her riskli durumda ( yangın ve patlama riski bulunan kimyasal tankerler de dahil ) ihtiyaçları karşılamaktadır. VEGA BLT-250′nin başarısı RINA, WHEELMARK, TSE, USCG tarafından da sertifikalarla onaylanmıştır.

Cihazın çevreci bir özelliği olduğunu belirten Can, “Herhangi bir tehlike anında güvenli kullanım sağlayan ekipman zarar verici hammadde ihtiva etmediğinden insan sağlığı açısından tamamen emniyetlidir. Sosyal sorumluluk bilincine sahip VEGA BLT-250 havada, karada ve suda herhangi bir kirliliğe yol açmamaktadır. Ayrıca raf ömrü bulunmadığından; geri dönüşüm gerektirmeyen roketler, yaşam boyu garanti sunabiliyor” diye konuştu.

VEGA BLT-250′yi güvenli kılan özelliklerden biri tetik mekanizmasında bulunan güvenlik kilididir, bu kilit hem kontrolsüz atışı engellemekte hem de roketin istenilen noktaya sapma olmadan ulaşmasını sağlamaktadır. Diğer bir özellik ise regülatör üzerinde bulunan hava tahliye milinin devreye girmesi durumunda bile atışta herhangi bir tehlike oluşturmayıp sonraki kullanım için bakım servis ihtiyacı gerektirmemesidir.

Can, halat atar cihazının, her bir gemi için beş senede 4 bin ila 7 bin Euro arası tasarruf sağladığını vurgulayarak şöyle devam etti: “Gururla ifade etmek isteriz ki, cihazımız tasarımından üretimine kadar yüzde 100 yerli bir üründür. Bu cihazla kısa sürede gemilerden pyro teknikleri kaldırmayı amaçlıyoruz. AR-Ge’si ve prototipi tamamlanmış fikirlerimiz ile uluslararası platformda Türkiye’nin yerli üreticisi olarak rekabeti arttırmayı ve sektörel ithalatı düşürmeyi hedefliyoruz.”

Editör: TE Bilişim