" Yenikapı kruvaziyer limanı ihalesi olursa kesin katılacağız"

Enerji ve altyapıya yoğunlaşmayı düşünen Global Yatırım Holding, gayrimenkul, madencilik ve CNG ticareti sektörlerini bırakmayı düşünüyor. Türkiye'de ihaleye katılacakları başka bir limanın olmadığını ifade eden Kutman, yapılabilecek tek istisnanın İstanbul'a yapılacak ikinci bir kruvaziyer limanı olabileceğini anlattı. Kutman, İstanbul-Yenikapı kruvaziyer limanı’nın ihalesi yapılırsa kesinlikle katılacaklarını ifade etti.

Global Yatırım Holding, Centricus ile imzaladığı yeni ortaklık sonrasında enerji ve altyapı gibi kârın daha fazla olduğu sektörlere yoğunluk vereceği bir taktik izleyerek yurtdışındaki geniş çaplı ortağı ile  YEKA ihalelerine katılmayı ve güneş enerjisi santrali yatırımı gerçekleştirmeyi planlıyor. Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, Reuters ile yaptığı röportajında yabancı yatırım fonu Centricus'un, Holding’in bünyesine Haziran ayında yüzde 31 pay ile ortak olmasından sonra "Yenilenebilir Enerji" ve altyapı sektörlerine ağırlık vereceklerini belirtti.

Altyapı Projelerine Ağırlık Vermeyi Hedefliyorlar

Kutman, büyük çaplı altyapı projelerinde güzel imkanlar olduğunu düşündüklerini ve yurtdışından otoyol, köprü, tüp geçit ve şehir hastaneleri gibi altyapı projelerine yatırım kaynağı bulmak adına Centricus ile yatırımcı toplantıları düzenleyecek olduklarını anlattı. Centricus ile büyük altyapı yatırımlarında satın alma gerçekleştirmek için yurtdışından 1 milyar dolar kaynak sağlamak amacı ile 2018 yılı başlarında Roadshow'a çıkacaklarını söyledi. Altyapı projelerine sağlanan kredilerin daha uzun vadeli ve düşük maliyetli krediler sayesinde tekrar finanse edilerek büyük kazanımlar sağlayacağını belirten Kutman, bu yatırımlarda yüzde 12-15 oranında özsermaye getirisinin (ROE) olabileceğini sözlerine ekledi.

Global Yatırım Holding'in 2017’de Londra borsasında halka açmış olduğu bağlı ortaklığı Global Ports Holding'in, Akdeniz yoğunluklu liman portföyünü genişletme çalışmaları sürmekte. Türkiye haricinde liman işletme ihaleleri ile dünyadaki en büyük kruvaziyer liman işletmecisi durumuna gelen GPH, dünyada hatrı sayılır üç kruvaziyer turizm noktasından biri olan Akdeniz’e ait beş ülkesinin 10 limanında işletme hakkına sahip. Kutman, GPH’ın üç limana daha teklif verdiğini, iki limanın ise işletme teklifinde ileri aşamada olduklarını belirtti. Türkiye'de ihaleye katılacakları başka bir limanın olmadığını ifade eden Kutman, yapılabilecek tek istisnanın İstanbul'a yapılacak ikinci bir kruvaziyer limanı olabileceğini anlattı. Kutman, İstanbul-Yenikapı kruvaziyer limanı’nın ihalesi yapılırsa kesinlikle katılacaklarını ifade etti.

Editör: TE Bilişim