Yeni Şakran Yat Limanına Karşı Bin İmza

Yeni Şakran yat limanına karşı bin imza Yeni Şakran’da halkın denize girdiği tek alana yat limanı yapılmasına yönelik tepkiler sürüyor.

ULAŞTIRMA, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın Yeni Şakran’da yat limanı yapmak için, bölgede halkın denize girebildiği en güzel, en doğal ve su altı canlılığı zengin koyu olan Bozburun’nu seçmesine tepki gösteren Şakran Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma ve Güzelleştirme Derneği, yat limanına karşı bin imza topladı.

Dernek üyeleri imzaları İzmir’de Bakanlık yetkililerine teslim etti. Şakran Doğal ve Kültürel VarlıklArı Koruma ve Güzelleştirme Derneği Başkanı Dr. İnci Köseoğlu, zeytinyağı ve balıkçılığı ile ünlü Yeni Şakran’ın sakinleri ve doğal yaşamı seven insanlar olarak Bozburun’daki eşsiz doğal koya 136 bin metrekare beton doldurularak, 400 kapasitelik bir yat limanı yapılacağını tesadüfen internetten öğrendiklerini söyledi.

Bu kadar büyük kapasiteli bir yat limanı projesi için halkın rahatça denize girebildiği en güzel, en doğal ve su altı canlılığı açısından en zengin koyunun seçildiğini dile getiren Köseoğlu, “Koyun neredeyse tamamı betonla kaplanarak kıyıdan adaya kadar 400 metre uzunluğunda beton dökülerek yapılacak olan yat limanı dalgakıran ve yüzer iskeleleri ile birlikte Yenişakran körfezinin girişini kaplayacaktır. Zamanla körfezin su ve oksijen sirkülasyonu bozulacak, su altı canlıları ve balık nesli tükenecek ve zaten Aliağa’dan gelmekte olan sanayi atıklarını, denizin kendi hareketi ile temizlenmesi engellenecek, deniz ölü denize dönüşecektir. Balıklarıyla ünlü Yenişakran ve Çandarlı’da, balıkçılık artık bir tarih olacaktır. Halbuki Yenişakran balık ve sualtı canlılığı açısından yıllardır bilinen bir deniz beldesidir” dedi. Yenişakran Bozburun koyunun nesli tükenmekte olan ve koruma altındaki pinaların, deniz atının ve deniz eriştesi diye bilinen bir tür deniz çayırı olan posidoniaların çokça bulunduğu nadir alanlardan olduğuna dikkat çeken Köseoğlu, ÇED raporunun doğal hayatın korunması mantığına tamamen aykırı yönde, yanlı ve yeterince araştırma yapılmadan düzenlendiğini, ÇED raporunun acilen iptal edilmesi gerektiğini söyledi. Bölgede tarihi kalıntıların da bulunduğuna dikkat çeken Köseoğlu, ÇED raporu toplantısından haberleri olmadığını, çağrılmadıklarını, internetten raporu gördüklerinde sonradan bilgi sahibi olduklarını dile getirdi.

Yeni Şakranlıların yat limanını yeni duymuş olmalarına karşın bin kişinin yat limanını istemediğine dair imza verdiğini belirten Köseoğlu, “Bozburun koyuna yat limanı istemiyoruz. İhtiyaç varsa, mevcut yat limanının kapasitesinin arttırılması veya sualtı ve üstü doğal yaşamın, tarihi ve kültürel varlıkların etkilenmeyeceği türden projeler ile ihtiyacın olduğu başka bir bölgenin değerlendirilmesini istiyoruz. Yenişakran yat limanı ve ÇED raporunun iptalini talep ediyoruz” dedi. Köseoğlu ve Dernek üyeleri açıklamadan sonra İzmir Limanı içinde yeralan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 3. Bölge Müdürlüğü’ne topladıkları imzaları ve dilekçelerini teslim etti.

Editör: TE Bilişim